Rubens-expositie opent Nederlands Instituut Athene

Vanavond wordt het nieuwe Nederlands Instituut in Athene officieel geopend. Een expositie van 16de en 17de-eeuwse meesters geeft extra luister aan het nieuwe gebouw bij de Akropolis.

Vanwege de rouw na de scheepsramp bij Paros was de Griekse president Kostis Stefanópoulos gisteren verhinderd de grote tentoonstelling `Griekse Goden en Helden uit de Tijd van Rubens en Rembrandt' te openen in de Atheense Pinakotheek.

De tentoonstelling bevat 74 schilderijen van Nederlandse en Vlaamse meesters uit de 16de en 17de eeuw, geïnspireerd op oud-Griekse mythologie en geschiedenis. Van Rembrandt, die zich niet veel met deze onderwerpen heeft beziggehouden, zijn er toch twee werken te zien, waaronder een niet eerder getoonde Minerva uit een privé-collectie in Tokio. Rubens is des te beter vertegenwoordigd, evenals de Dordtenaar Ferdinand Bol. Verder vindt men er werk van Jan Steen, Anthonie van Dijk, Breughel senior, Nicolaas Maas en vele anderen.

Begin volgend jaar komt de tentoonstelling naar het Dordrechts Museum, dat een prominente rol heeft gespeeld bij de voorbereiding. Interim-directeur Schoon maakte van zijn openingsrede dan ook een mooi stukje Dordrechtpromotie, de ,,oudste stad van Holland''. De financiering is verzorgd door een aantal Nederlandse bedrijven die in Griekenland actief zijn en door het Griekse ministerie van Cultuur, met gelden uit de voetbaltoto.

De tentoonstelling zet extra luister bij aan de opening van het nieuwe gebouw van het Nederlandse Instituut te Athene (NIA), die vanavond plaatsvindt. Daar begint ook een aanvullende expositie van vijftig Nederlandse en Vlaamse gravures uit dezelfde periode met hetzelfde motief. Ter gelegenheid van deze officiële opening – het gebouw was al enige maanden in gebruik – vindt nog een aantal evenementen plaats, die tezamen een `Holland Week' vullen. Het commerciële aspect wordt niet vergeten; aan het einde van de week is er een massaal Trade Dinner met surprises, waaraan ook staatssecretaris voor buitenlandse handel Ybema zal aanzitten. Een aan Anne Frank gewijde fototentoonstelling was al eerder geopend.

Het idee van de schilderkunsttentoonstelllingen is van Margriet Haagsma, al jaren directeur van het Nederlands Instituut, tevens de drijvende kracht bij het verwerven van het fraaie neoklassieke pand in de buurt van de Akropolis waar het Instituut nu is gevestigd. Toen zij haar functie aanvaardde, huisde dat nog op een bovenverdieping in het centrum, als kleinste van de vijftien soortgelijke instellingen in de Griekse hoofdstad.

Het NIA vormt de voortzetting van de, eveneens zeer bescheiden, Archeologische School der Nederlanden. Het houdt zich nu bezig met `alle wetenschapsgebieden waar sprake is van een directe relatie tussen Griekenland en Nederland'. Het wordt financieel begeleid door de universiteiten van Amsterdam (UvA), Groningen, Leiden, Utrecht en Nijmegen. Daarnaast wordt het gesteund door twee vriendenverenigingen in Nederland en Griekenland met in totaal circa 850 leden en ook weer door sponsors uit het bedrijfsleven.

Algemeen is de bevreemding dat het Nederlandse ministerie van OC&W de grote afwezige is bij de evenementen van deze week, hoewel minister Hermans aanvankelijk had toegezegd te verschijnen.

    • Frans van Hasselt