Rector dreigde leerling met geweld

Rector P. Dorsman van het Calandlyceum in Amsterdam-Osdorp wilde de zestienjarige leerling eind vorige schooljaar met een lineaal op zijn blote billen slaan. Dat staat op het cassettebandje dat de leerling meesmokkelde en waarop hij het gesprek met de rector buiten diens medeweten opnam. De leerling was door de rector op het matje geroepen omdat er flesjes traangas ontdekt waren in zijn kluisje.

De leerling liet na het incident het bandje horen aan het schoolbestuur en het stadsdeelbestuur van Osdorp, waarop Dorsman tijdelijk werd geschorst wegens intimiderend gedrag en dreiging met fysiek geweld. De exacte inhoud van het bandje werd om privacyredenen van de betrokkenen niet openbaar gemaakt. Op 13 september liet het schoolbestuur alle ouders weten dat Dorsman na een reprimande in zijn functie zou terugkeren. Wel zou de rector zich moeten verplichten psychische hulp te zoeken, de ouders zijn excuses aan te bieden en hij zou geen contact meer mogen hebben met de leerlingen.

Een anonieme vertrouwenspersoon van de familie van de leerling stuurde daarop het bandje naar de huis-aan-huiskrant Het Amsterdams Stadsblad, die delen van het opgenomen gesprek integraal publiceerde. Hieruit blijkt dat de rector de leerling dreigde met een lineaal te slaan. ,,Ik zal me beperken tot de lineaal (...) daar krijg je een beetje rode billen van, dat is het enige'', aldus de rector op het bandje.

De woordvoerder van stadsdeelvoorzitter Simon Willing laat weten dat het inderdaad om het orginele bandje gaat. Omdat Dorsman niet eerder een leerling met fysiek geweld had bedreigd, was er voor het schoolbestuur onvoldoende reden om de man te ontslaan.

Rector Dorsman was niet bereikbaar voor commentaar.