Recordpoging Jones strandt

Marion Jones is er niet in geslaagd haar olympische droom te verwezenlijken. De Amerikaanse atlete werd vandaag in Sydney op het onderdeel verspringen verrassend verslagen door de Duitse veterane Heike Drechsler. Jones wilde op de Spelen het recordaantal van vijf gouden atletiekmedailles winnen. Na haar gouden medailles op de 100 meter en 200 meter moest ze bij het verspringen genoegen met brons.

Drechsler sprong zeven centimeter verder dan Jones, 6,99 meter om 6,92. De Italiaanse Fiona May won de zilveren medaille. Jones kan nu nog het record van de Nederlandse Fanny Blankers-Koen (vier keer atletiekgoud in 1948) evenaren. Ze loopt morgen met de Amerikaanse ploeg twee estafettenummers.

Het atletiektoernooi kende nog een grote verrassing. De 1.500 meter bij de mannen werd niet gewonnen door de favoriet Hicham El Guerrouj uit Marokko, maar door Noah Ngeny. De pas 21-jarige Keniaan bleef El Guerrouj slechts enkele centimeters voor.

De 3.000 meter steeplechase werd ook gewonnen door een Keniaan, Rueben Kosgei. Hij bleef zijn landgenoot Wilson Boit Kipketer voor. De Marokkaan Ale Ezzine werd derde.

Voor Nederland waren vandaag zeilster Margriet Matthijsse en de vrouwenhockeyploeg succesvol. Matthijsse won de zilveren medaille in de Europe-klasse. De hockeysters behaalden het brons door een 2-0 zege op Spanje. Door die prestaties heeft Nederland nu het recordaantal van twintig medailles gewonnen. Het oude record stond op negentien, behaald in Amsterdam (1928) en Atlanta (1996).

Bij de dressuurwedstrijden heeft Anky van Grunsven de leiding overgenomen van haar eeuwige rivale Isabell Werth uit Duitsland. De beslissing valt morgen.

SPELEN pagina 9 en 10