POTTERHOEKJE

Potter nu ook in Japan en China

NIET ALLEEN JAPANSE kinderen lezen de boeken van Harry Potter, ook in China zijn ze in de ban van de tovenaarsleerling. In Japan is deel 4 net in de vertaling verschenen. In China worden deze maand deel 1, 2 en 3 in een doos samen uitgebracht - in een oplage van een half miljoen. Dat is een enorm succes, want zoveel boeken zijn haast nog nooit eerder in één klap in China gedrukt. Maar een keer eerder zijn er meer boeken gedrukt. Dat was het `Kleine Rode Boekje' van de oude Chinese leider Mao Tse Toeng. Daarin stonden de politieke ideeën van de communistische leider, en iedere Chinees kreeg zo'n boekje. De boeken van Harry Potter zijn zo populair in China dat er al piratenversies van de boeken, vertaald in het Chinees te koop waren. Vandaar dat de officiële Chinese Potter-uitgeverij nu snel begonnen is de echte Potter-boeken in de winkels te brengen.

Zwerkbal een van de populairste Britse woorden

HET ENGELS WOORD voor zwerkbal, `quidditch', een soort tovenaarsvoetbal op bezemstelen dat in de Harry Potterboeken gespeeld wordt, is vorige week in Loden tot het op één na populairste woord in Engeland gekozen. Het staat op de tweede plaats, boven nummer drie, `love' het Engelse woord voor liefde. Op de eerste plaats staat een moeilijk woord uit de wetenschap, `serendipity', in het nederlands serendipiteit. Het betekent dat een wetenschapper per ongeluk een ontdekking doet - hij onderzoekt iets en per ongeluk ontdekt hij iets anders. Er is een oud Perzisch sprookje over Prins Serendip, die ook bij toeval iets ontdekte, vandaar dat het talent om per ongeluk iets te ontdekken `serendipiteit' wordt genoemd. Op nummer acht in de populairste Britse woordenlijst staat het Potterwoord voor de niet-tovenaar, `muggle', dreuzel in het Nederlands, op een gedeelde plaats met `football'.

HP 5 verwacht in november 2001

HET VIJFDE HARRY Potterboek zal waarschijnlijk in het Engels verschijnen in november 2001. dat meldt de onofficiële Harry Potter fanclub in Engeland op zijn webzijde. Jo Rowling heeft gezegd dat deel 5 tegelijk met de film, Harry Potter en de Steen der Wijzen, zal uitkomen. De film komt op 16 november 2001 uit. In HP5 zal Harry inmiddels 15 jaar oud zijn. Volgens Jo Rowling zullen `verschillende oude bekenden' terugkeren in dat nieuwe deel, zoals, luiden de geruchten professor Lupos (bekend uit HP3).

Ik smacht naar HP4

IK VIND DE boeken van Harry Potter heel cool. Ik kan haast niet wachten op het nieuwe boek. Mijn vriend heeft hem al, want die leest Engels. In het Engels is hij al te koop. Het is het dikste Harry Potterboek, met veel avonturen hoop ik. De film lijkt me ook heel leuk. Dan kan ik zien of het er net zo uit zie als ik het in mijn hoofd zie.

(Eigen nieuws Laurens-Jan Pille, 10, Ulvenhout)

BIJ ONS THUIS leest ook iedereen (behalve mijn zusje want die kan nog niet lezen) de boeken van Harry Potter. Het begon zo: laatst was ik jarig. Eerst kreeg ik van mijn oma deel 3 (Harry Potter & De Gevangene van Azkaban). Later kwam mijn tante. Die gaf mijn deel 1 (De Steen der Wijzen). Toen ik deel 1 uit had, wou ik deel 2 (De Geheime Kamer) ook hebben. Gelukkig is mijn vader lid van de boekenclub. Ik keek toen in het magazine van de boekenclub. En daar stond het! Mijn vader had het meteen voor mij en mijn moeder (die had deel 1 ook al gelezen) besteld. Een paar dagen later kreeg ik het. Ik had in een paar dagen al het hele boek uit. Deel 3 had ik ook al meteen verslonden. Een paar dagen later gingen wij naar Engeland op vakantie. Zodra hij (deel 4, Harry Potter and the Goblet of Fire) uit was, gingen wij hem kopen. Ik had hem binnen twee weken uit. Niemand uit mijn familie komt uit groot-Brittannië en toch heb ik hem helemaal begrepen. Op het ogenblik is mijn broertje in deel 3 bezig en heeft verder iedereen (behalve mijn zusje) alle vier de delen uit.

Zo, dit was het, ik wil alleen nog even een 10+++ aan het Potterhoekje geven.

(Eigen nieuws van Sigrid Vink, 11, Rotterdam)

Stuur je Potter-ervaringen aan het POTTERHOEKJE, Kinderpagina NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. Onder de inzenders verloten we elke week een setje van drie Potter-affiches: de omslagen van de Nederlandse Potter-boeken, groot voor aan je muur.