PGGM slaat slag na bod Rodamco

Pensioenfonds PGGM is een grote winnaar bij het miljardenbod van vastgoedbelegger Rodamco North America op de Amerikaanse eigenaar van winkelcentra Urban Shopping Centers. PGGM had een belang van 5 procent in aandelen van Urban Shopping opgebouwd en brak op 30 november vorig jaar door de grens van 5 procent, waarbij een melding verplicht wordt, zo blijkt uit documenten die bij de Amerikaanse beurscommissie SEC zijn gedeponeerd.

Hoewel Rodamco de transactie nog niet heeft uitgevoerd, is de koers van Urban Shopping inmiddels bijna zo hoog als het bod, 48 dollar per aandeel. PGGM heeft zijn complete belang in het winkelfonds de afgelopen dagen afgestoten. ,,Dan kan het geld direct opnieuw worden belegd'', aldus een woordvoerder. PGGM (110 miljard vermogen eind 1999) voert de pensioenregeling uit voor werknemers in de bedrijfstakken zorg en welzijn.

PGGM heeft een rendement op de belegging gemaakt van 50 procent, zo kan uit de informatie van de woordvoerder worden afgeleid. De gemiddelde aankoopprijs van de aandelen was 32 dollar. Het bod van Rodamco North America lag 39 procent boven de laatste beurskoers. De afgelopen maanden is de dollar bovendien nog zo'n 15 procent gestegen tegenover de gulden. ,,Het is inderdaad een mooi rendement'', zegt de woordvoerder van PPGM. De aandelen waren aangekocht door een externe vermogensmanager, die voor PGGM in vastgoedaandelen belegt.

Uit een brief van de directie van Urban Shopping Centers aan de ruim 2.000 medewerkers blijkt dat zij erg in zijn nopjes is met het Nederlandse bod. Het ligt zelfs een dollar boven de hoogste beurskoers die Urban Shopping Centers ooit had bereikt. Doordat Rodamco North America geen eigen beheerorganisatie voor het vastgoed in de Verenigde Staten heeft, is er naar verwachting geen banenverlies bij Urban Shopping.

De koers van de aandelen van Rodamco North America is sinds het bod met 3 procent gedaald naar bijna 44 euro. De dominante aandeelhouder van het vastgoedfonds is pensioengigant ABP, die volgens de laatste publieke informatie 32 procent van de aandelen bezit.

FUNSHOPPEN pagina 12