Pérec: `Ik vluchtte uit angst'

Marie-José Pérec heeft in een telefonisch vraaggesprek met het Franse sportblad l'Equipe verklaard dat ze de Spelen wegens angst voortijdig heeft verlaten. De Franse atlete reageerde gisteren voor het eerst op haar opmerkelijke vlucht naar haar woonplaats Parijs, waar ze zich sindsdien heeft afgesloten van de buitenwereld.

Pérec verliet de Olympische Spelen vorige week met haar Amerikaanse vriend Anthuan Maybank, die bij een tussenstop in Singapore op het vliegveld slaags raakte met een opdringerige Australische cameraman. Pérec werd vervolgens met haar vriend een paar uur vastgehouden door de politie in Singapore.

Pérec was bij de vrouwen favoriete op de 200 meter en de 400 meter. Ze won in 1996 bij de Olympische Spelen van Atlanta gouden medailles op deze afstanden. ,,Ik ben heel verdrietig dat ik mijn droom niet heb kunnen verwezelijken'', zei Pérec tegen de verslaggever van l'Equipe.

Volgens de verslaggever van het dagblad moest de atlete tijdens het telefoongesprek verschillende keren huilen. ,,Ik brak toen ik niet had mogen breken. Ik kon maar aan één ding denken: heel snel heel ver weg gaan'', verklaarde Pérec gisteren haar gemoedstoestand van vorige week in Sydney.

Volgens Pérec werd ze in Sydney ,,overal belaagd en als een beest behandeld door de mensen''. Ze had last van opdringerige Australiërs in de straten en de supermarkten van Sydney. Ze vertelde over een incident in haar hotel. ,,Er was een man die op de deur van mijn kamer klopte. Ik weigerde open te doen en toen wilde hij de deur forceren. Ik dreigde de politie te bellen, maar daar was die gek niet van onder de indruk. Ik was zo bang, zo ontzettend bang.''

Volgens Philippe Lamblin, voorzitter van de Franse atletiekbond, had Pérec de problemen voor een deel over zichzelf afgeroepen. Ze sliep afgezonderd van haar collega's in een hotel in het centrum van de stad. Volgens Pérec was ze daartoe gedwongen, omdat haar vriend en begeleider geen plaats kreeg toegewezen bij de andere Franse sporters. ,,Ik logeer altijd in mijn eentje. Ik heb nooit hulp nodig gehad'', reageerde Pérec op de verklaring van de official.

Op de vraag of ze ooit terugkeert op de atletiekbaan, bleef Pérec het antwoord schuldig. ,,Een kampioen heeft kracht, energie en vechtlust nodig. Op dit moment mis ik die eigenschappen. Ik weet niet wanneer ik weer de oude wordt'', besloot Pérec het telefoongesprek met de verslaggever van l'Equipe.