Pas verschenen

J.A. Deelder: Sneeuwwitje en de zeven dwergen. 87 blz. ƒ25,- Pamela Koevoets: Assepoes. 107 blz. ƒ39,90. Beide titels verschenen bij De Bezige Bij

Twee sprookjes in een nieuw jasje. `Morgen komt Sneeuwwitje thuis. Het hele paleis praat al weken nergens anders over. God, wat is dié populair! Té populair, als je `t mij vraagt...'. Jules Deelder herschreef Sneeuwwitje op verzoek van het jeugdtheater Hofplein te Rotterdam.

Pamela Koevoets bewerkte Assepoester en gaf oude symbolische motieven nieuwe waarden. Een hervertelling voor jong en oud met illustraties van Michiel Romeyn.

Arturo Pérez-Reverte: De zon van Breda. Vert. Jean Schalekamp, De Prom, 190 blz. ƒ34,95

Voor zijn nieuwe roman liet de veelbekroonde Spaanse schrijver Arturo Pérez-Reverte (Cartagena, 1951) zich inspireren door het schilderij Las Lanzas van Diego Velázquez. Het is geschreven vanuit het perspectief van een jonge ranseldrager die in 1625 aanwezig was bij de belegering van Breda en enkele jaren later terug in Madrid zijn bevindingen aan zijn vriend Velázquez vertelt.

De kleine Caesar. Vert. Vincent Hunink, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 101 blz. ƒ15,50

Hoogtepunten uit Oorlog in Gallië vanaf de opening ('Gallië als geheel bestaat uit drie delen...') tot de capitulatie van Vercingetorix. Met illustraties van Berend J. Vonk. In dezelfde serie verscheen De kleine Herodotos. Allenheerschappij of democratie (79 blz.). Opgenomen zijn fragmenten uit de integrale vertaling die Hein L. van Dolen van de Historiën maakte, het beroemde debat over de verschillende staatsvormen en opmerkingen van de `vader der geschiedenis' over het functioneren van de democratie in Athene. Bij beide titels is bij de keuze van fragmenten uitgegaan van de examenstof voor 2001.

Ethel Portnoy: Zielespijs en wat er verder ter tafel komt.

Meulenhoff, 156 blz. ƒ26,50

Bundel met essays en columns over voedsel, eten en eetgewoonten van verschillende tijden en culturen.

Jacques Prévert: We hebben elkaar lief. Vert. Ruben van Gogh. Bert Bakker, 64 blz. ƒ15,75

`We hebben elkaar lief en leven/ En we weten niet wat leven is/.../en we weten niet wat liefde is.' Deze regels zijn veelzeggend voor de liefdespoëzie van dichter en filmscenarioschrijver Jacques Prévert (1900-1977); telkens komen tegenstellingen of wrijvingen aan de orde', aldus Ruben van Gogh in zijn nawoord. Bij Prévert's liefdesgedichten, die niet zozeer liefdesverklaringen aan een geliefde zijn, maar `één grote liefdesverklaring aan het leven zelf'.

Patty Scholten: Een tuil zeeanemonen. Atlas, 59 blz. ƒ29,90

Poëziebundel over Ambon. Patty Scholten (maakte een reis naar de Molukken om die `met eigen zintuigen te zien, ruiken, horen, voelen en te proeven'. De bundel is een sonnettencyclus over Rumphius, een Duitse natuuronderzoeker, diesedert 1663 in dienst was van de Oost-Indische Compagnie op Ambon.

Susanna Tamaro: Lieve Mathilda. Ik kan niet wachten tot de mens weer opstaat. Vert. Henrieke Herber, Wereldbibliotheek, 168 blz. ƒ29,50

Brievendagboek waarin Susanna Tamaro (Triëst, 1957) een jaar lang iedere week een brief schreef aan haar lezers, in de persoon van haar denkbeeldige vriendin Mathilda. Tamaro schrijft over dagelijkse dingen als vriendschap, verdriet, trouw en ouder worden. In 1994 publiceerde Tamaro De stem van je hart, waarvan wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren werden verkocht en dat tot begin november als toneelstuk wordt opgevoerd door theatergroep De Kern (tel. 020-6129336).

NON-FICTIE

Hans Vermeulen en Rinus Penninx: Immigrant Integration. The Dutch Case. Het Spinhuis.263 blz. ƒ 47,50

Een bundel artikelen over het lange integratieproces in Nederland van de belangrijkste immigrantegroepen. De auteurs zetten vraagtekens bij het vermeende succes van de socio-economische integratie en concluderen dat culturele integratie geen snelweg is tot een stijgende sociale mobiliteit.

Jan van Campen: De Haagse jurist Jean Theodore Royer (1737-1807) en zijn verzameling Chinese voorwerpen. Verloren, 410 blz. ƒ59,95

In de 17de en 18de eeuw bestond er in Europa een ware China-rage. Chinese voorwerpen gaven de interieurs een exotisch tintje en filosofen zagen in China het voorbeeld van een betere wereld. De Haagse jurist Royer legde een omvangrijke collectie Chinese voorwerpen aan. Aan de collectie wijdt het Rijksmuseum momenteel een tentoonstelling.