Oude Bonfire danst nog één keer voor Anky

Morgen gaat Bonfire, het 17-jarige dressuurpaard van Anky van Grunsven, met pensioen. Het lijkt erop dat hij zich dat realiseert en nog eenmaal een verpletterende indruk wil maken waardoor zijn amazone goud kan winnen. Met de Schwung van een jonge hengst danste de bejaarde Bonfire vandaag door de piste en bracht amazone, publiek en jury niet alleen in extatische bewondering, maar ook aan de leiding van het klassement.

Van Grunsven is wel vaker diep onder de indruk van haar `Bonny' geweest, evenals het publiek, want dat draagt de combinatie op handen. Met de jury was dat vaak minder het geval. Vele malen werd een gevecht op het scherpst van de snede in het voordeel van Isabell Werth beslist. Maar nu lijkt het er op dat de oude heer Bonfire niet alleen in een stralende vorm de pensioengerechtigde leeftijd haalt, maar ook met goud omlijst de olympische wedstrijdring verlaat, de enige medaille die ontbreekt in de prijzenkast.

,,Bij alles wat we doen realiseer ik mij dat dit voor het laatst is. Ik wil niet dat het mij verdrietig maakt, want ik wil eigenlijk van iedere stap honderd procent genieten'', stelde Van Grunsven nuchter. Maar die jonge vrouw, die zo graag zelfbewust overkomt, zat twee uur voordat zij vandaag met Bonfire de ring binnenmoest op een strobaal in het gangpad tegenover de box, waarvan de deur openstond en waarin Bonfire stond. De tranen liepen over haar wangen.

,,Wat die twee met elkaar hebben, daar kom ik zelfs niet tussen'', zegt trainer, coach en partner Sjef Janssen. ,,Als Anky het van hem vraagt, wil hij voor haar sterven. Alles doet hij voor haar. Anky realiseert zich dat dit een afscheid is. Veel meer dan ik dat doe.''

Janssen is al weer vele jaren bezig om voor Van Grunsven een opvolger voor Bonfire te zoeken. Er zijn legio voorbeelden van dressuurruiters die een fantastisch paard hebben gehad en daarna terugvallen in de regionen der naamlozen. ,,Maar Anky heeft laten zien dat ze ook andere paarden naar de top kan rijden, zoals Cocktail'', zegt Janssen. ,,En ik denk dat we in Joker een paard hebben dat in potentie in alles zelfs meer kwaliteit heeft dan Bonfire. Maar dat is nog potentie. Het moet er eerst uitgereden worden. Volgens mij is Anky nog veel te jong om haar absolute toppaard reeds gehad te hebben. Als Joker het niet is, blijven we anderen proberen, want we willen op het hoogste niveau blijven meedoen.''

Van Grunsven zelf is nu nog helemaal gefocust op `Bonny'. Ze was in de aanloop naar de Spécial heel laconiek over haar mogelijkheden. ,,Overconcentratie is dodelijk als je achterstaat, dus hebben we het heel rustig aangedaan in de overtuiging dat zo'n miscommunicatie als in de Grand Prix een eenmalige vergissing van Bonfire was. We hebben het nodige huiswerk gedaan, waarbij we hier en daar even wat geheugensteuntjes hebben doorgenomen en bevestigd.''

Van Grunsven reed een zeer goede proef die met iets minder punten werd beoordeeld dan tijdens de Europese kampioenschappen van vorig jaar in Arnhem, maar voor haarzelf was dit de beste Spécial ooit. Ze gaat aan de leiding in het klassement en heeft 1.14 procent voorsprong op Isabell Werth.

Voor Coby van Baalen was de euforie snel voorbij. Haar dekhengst Ferro had hele andere dingen aan zijn hoofd tijdens de rit dan nette figuren te lopen tussen A en C. Van Baalen en Ferro werden achtste, de achterstand op een podiumplaats lijkt onoverbrugbaar.

Voor Ellen Bontje was er het genoegen dat de jury met terugwerkende kracht waardering had voor haar rit. Ook nu liep Silvano N zeer goed en zij eindigden op een zevende plaats. Arjen Teeuwissen kon met Goliath T weinig indruk maken. Zij werden twaalfde en daarmee zakte Teeuwissen 0.34 procent onder Bontje, die daarmee de derde ruiter is die Nederland in de Kür op Muziek vertegenwoordigt.

De voorsprong van Van Grunsven moet groot genoeg zijn om in ieder geval het podium te kunnen bestijgen. Of het goud wordt? Aan Bonny zal het zeker niet liggen, want zeker de laatste keer zal hij zich desnoods dood vechten voor zijn Anky. En Van Grunsven? Zij zal het liefste van haar Bonfire afscheid nemen zoals het hoort, met een gouden olympische onderscheiding.