Olieprijs weer onder de 30 dollar

De olieprijs is gisteren op de termijnmarkt in Londen voor het eerst sinds 22 augustus onder de 30 dollar per vat gezakt. Ook in New York daalde de olieprijs verder. Vanmorgen steeg in Londen de olieprijs weer licht. Vandaag zouden de ministers van Financiën van de Europese Unie zich beraden over het aanspreken van de strategische olievoorraden in Europa, maar olieanalisten verwachten daarover geen besluit vóór de informele Europese top van staats- en regeringsleiders op 8 oktober in Frankrijk.

Vorige week vrijdag besloten de VS hun strategische voorraad aan te spreken ten einde de olieprijzen omlaag te brengen. Volgens analist Gijs van Dam van Salomon Smith Barney op Schiphol zal de hoofdmoot van deze olie niet vóór november op de markt komen. Hij noemde de prijsdaling in Londen en New York ietwat overdreven.

Gisteren verklaarde kroonprins Abdullah van Soedi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld en veruit de grootste OPEC-producent, dat zijn land bereid is zo nodig de productie verder te verhogen. Abdullah deed zijn uitspraak in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, waar de OPEC deze week haar 40ste verjaardag vierde. Tot zo'n productieverhoging zal niet eerder worden besloten dan op 12 november, wanneer de olieministers van de OPEC weer in Wenen bijeenkomen.

Eerder verklaarde de Iraanse olieminister, Namdar Zangeneh, in Caracas dat de productieverhoging van 800.000 vaten per dag, waartoe de OPEC begin deze maand in Wenen besloot en die komende zondag ingaat, ,,meer dan genoeg is". De Iraanse president, Mohammed Khatami, beklemtoonde dat Iran (na Saoedi-Arabië de grootste OPEC-producent) er ,,eerlijk" naar streeft om de olieprijzen op een niveau te brengen dat zowel voor producenten als consumenten aanvaardbaar is. Maar daartoe is wel nodig dat de onevenwichtigheid tussen de prijs van ruwe olie, de winsten van de olie-industrie en de accijnzen en belastingen wordt gecorrigeerd, zei hij. Op zijn persconferentie gisteren na afloop van de OPEC-top in Caracas onderstreepte president Chávez van Venezuela (het derde OPEC-land) het belang van een dialoog op hoog niveau tussen de OPEC en de belangrijkste consumptielanden.

Chávez zei dat hij afgelopen woensdag, toen hij een gesprek voerde met de Saoedische kroonprins Abdullah, gebeld werd door de Franse premier, Lionel Jospin. Chávez: ,,We zien uit naar signalen zoals dit en gaan de mogelijkheid na van een directe dialoog tussen de staatshoofden van de OPEC-landen en de staatshoofden [en regeringsleiders] van de ontwikkelde landen, zoals de G8 en de Europese Unie.''

,,Wij willen dan niet simpelweg over olieprijzen praten, wij willen dan ook praten over de buitenlandse schulden, de overdracht van westerse technologie en over de hele reeks aan economische problemen in de wereld'', aldus Chávez.