Moeilijker om werk te weigeren

Iedereen in de bijstand moet over twee jaar een `geldige reden' hebben om baan of bijscholing te kunnen weigeren zonder de uitkering te verliezen.

Dit hebben minister Vermeend (Sociale Zaken) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gisteren afgesproken. De maatregel gaat ook gelden voor een alleenstaande ouder met kinderen onder de vijf jaar.

De gemeenten zullen iedereen met een bijstandsuitkering (naar schatting zo'n 365.000 mensen) een baan, bijscholing of een plaats op een cursus voor sociale activering aanbieden, zo heeft de VNG Vermeend toegezegd.

De sociale diensten dienen de uitkeringstrekkers een `op de persoon passend' aanbod te doen, dat de betrokkene alleen om zwaarwegende redenen kan weigeren wil hij zijn uitkering, of een deel daarvan, niet verliezen.