'Laat overledene langer opbaren'

De uitvaartbranche wil overledenen langer kunnen opbaren dan de maximale termijn van vijf dagen. Een speciale commissie binnen de uitvaartbranche werkt momenteel aan een voorstel om de wet aan te passen. Reden om meer tijd te vragen is dat veel nabestaanden willen dat de overledene op dezelfde tijd begraven of gecremeerd worden: tussen 11.30 en 15.00 uur. ,,Niet iedereen kan op `prime-time' begraven worden. Nu zijn er al zo'n 140.000 sterfgevallen per jaar en dat aantal groeit'', zegt de voorzitter van de commissie. Bovendien duren uitvaarten tegenwoordig gemiddeld een tot twee uur langer. ,,Wij moeten regelmatig verlenging van de termijn van vijf dagen vragen''. Langer opbaren kan met een nieuwe techniek, thanatopraxie genaamd. Een in de bloedbaan van een overledene gespoten vloeistof gespoten, die de vertering van het lichaam tussen de vijf en tien dagen afremt.