Jubilaris Blangé neemt afscheid met zege

De Nederlandse volleyballers zijn vijfde geworden in het olympisch toernooi. Brazilië werd vandaag met 3-0 (25-21, 25-20 en 25-22) verslagen. De wedstrijd stond in het teken van de 500ste interland van Peter Blangé. De 35-jarige spelverdeler, die in december 1984 zijn debuut maakte, is daarmee wereldrecordhouder. Het valt niet te verwachten dat iemand hem snel zal inhalen. ,,Ik raad het ook niemand aan'', zei de jubilaris.

Blangé werd na afloop met het bereiken van deze mijlpaal op het veld gefeliciteerd door vice-premier Jorritsma en staatssecretaris Vliegenthart. De speler was blij dat hij zijn vierde Olympische Spelen met een overwinning heeft kunnen afsluiten. ,,Het verzacht niet de pijn van die verloren kwartfinale, maar je kan beter vijfde worden dan zesde of zevende. We hebben onze titel hier met verve verdedigd. Ik denk ook dat deze positie een goede afspiegeling is van onze positie in de wereldtop'', aldus Blangé.

Aangenomen wordt dat hij zijn laatste interland speelde. Ook bondscoach Toon Gerbrands en manager Gerard Verhalle nemen afscheid. Blangé noemde Harry Brokking een goede kandidaat als opvolger voor Gerbrands. Brokking was eerder bondscoach. Zelf voelt Blangé niets voor een functie bij de nationale ploeg. ,,Daar heb ik het geduld niet voor.'' Hij blijft nog wel in de Nederlandse competitie bij Vrevok spelen.