Joanna stuurt te traag

De lancering van de nieuwe PSOne, een kleinere en meer gestroomlijnde versie van de oude Playstation – niet te verwarren met de meer geavanceerde Playstation 2 – brengt een aantal nieuwe titels met zich mee.

Als eerste het fantastische Toca World Touring Cars. Een uiterst realistisch touringcar-racespel uit de stal van Colin McRae Rally 2.0. De beeldkwaliteit is erg hoog en de besturing bijna van Gran Turismo 2-niveau. Wat het spel tot een topper maakt zijn de intense wedstrijden, met name door de benauwende concurrentie van twaalf tot zestien tegenstanders die tegelijkertijd op het scherm aanwezig kunnen zijn. Ze leggen niet alleen de speler, maar ook elkaar het vuur aan de schenen. Een echte aanrader!

Racen met twee wielen minder doe je met Moto Racer World Tour. Een spel waarbij je realistisch gereproduceerde circuits als het Stade de France in Parijs en het motorcircuit van Suzuka in Japan tot je beschikking hebt. Er zijn verschillende opties zoals tijdritten, kampioenschappen en een arcade-modus, maar bijzonder is het allemaal niet. De toegankelijkheid is niet fantastisch, dus je moet heel wat oefenen om succes te boeken. Dit in tegenstelling tot Excitebike 64 voor de Nintendo 64, een gemakkelijk speelbaar spel dat toch genoeg diepgang voor een lange levensduur biedt. Al met al een vrij middelmatige titel.

Team Buddies van SCE is wat ongebruikelijk. Het volgt een beetje de trend van avonturen als Conker's Bad Fur Day voor de N64 en Fur Fighters voor de Dreamcast, games die volwassen geweld presenteren in een schattig jasje. Team Buddies is echter geen avonturenspel, maar gaat meer in de richting van de Bomberman-titels uit het 16-bit tijdperk. Je ziet de actie schuin van boven en controleert een team van vier buddies. Met deze lief ogende wezentjes kun je, door het opstapelen van allerlei kratten, een breed arsenaal aan destructieve wapens creëren en daarmee andere buddies neermaaien. Het spel komt vooral tot zijn recht in de hectische multiplayer modus.

Anderssoortig geweld biedt Marvel vs Capcom 2 voor de Dreamcast. Dit uitgebreide tweedimensionale knokspel bevat aanvankelijk tweeëndertig karakters van Capcom en Marvel. Het Japanse gamesbedrijf Capcom is o.a. bekend van de Street Fighter-titels, het Amerikaanse Marvel Comics van superhelden als Spiderman, Wolverine en de X-Men. Bij de gevechten heb je de keus uit drie vechtersbazen die je kunt laten samenwerken in beeldvullende, nucleaire, destructieve special moves, de gecompliceerde en meestal niet gedocumenteerde vechtbewegingen waarmee je de tegenstander extra schade kunt toedienen. Door te vechten kun je punten scoren waarmee je extra personages kunt kopen – wat het totaal op 56 kan brengen! – en toegang krijgen tot nieuwe arena's.

Voor driedimensionaal geweld moeten we bij de opvolger van het fantastische Powerstone voor de Dreamcast zijn, Powerstone 2. Het grootste verschil met zijn voorganger is dat er nu met vier spelers tegelijkertijd gespeeld kan worden. Helaas is het spel niet de supertopper geworden waarop de liefhebbers hadden gehoopt. De kunstmatige intelligentie van computergestuurde tegenstanders laat namelijk nogal te wensen over. Wel zijn de arena's uitgebreider en is er meer te doen, maar de intense en strakke actie is gedeeltelijk verloren gegaan. Al met al toch een prima spel voor feestjes.

Tot slot de Game Boy Color-versie van de Nintendo 64-hit Perfect Dark. Rare heeft er zoveel mogelijk opties en mogelijkheden ingestopt, zoals een multiplayer-modus en connectiemogelijkheden met de Nintendo 64. Helaas is de kern van het spel niet echt goed. Het sluipen voelt kunstmatig aan en de besturing van Joanna is erg traag. Grafisch is het geheel ook zielloos. Voor het echte werk is Metal Gear Solid een beter alternatief.