Internationaal

LONDEN

De beleggers in Europa lijken zich in het geheel niet druk te maken over de afwijzing van de euro in Denemarken. De beurs van Kopenhagen was kort na opening wel lager, maar de geruststellende werking van een renteverhoging en interventies door de Deense centrale bank misten hun uitwerking niet. Halverwege de ochtend stond de Deense KFX-index zelfs 4,2 punten hoger op 334,02.

In Londen gaf de beurs na een hoge opening een verdeeld beeld te zien. De FTSE-100 index won in eerste instantie 60 punten, maar een groot deel van die winst ging later weer verloren. Een winstwaarschuwing van de Amerikaanse computerfabrikant Apple, gisteren na het sluiten van de Amerikaanse beurzen, deed de handel in Londen geen goed. Het grootste deel van de bescheiden winst kwam op het conto van de telecomfondsen. De oliefondsen Shell en BP Amoco moesten respectievelijk 0,7 en 0,9 procent prijsgeven, na de recente daling van de olieprijzen. Rond het middaguur stond de FTSE 0,4 procent hoger op 6.289 punten.

FRANKFURT

Na een aanvankelijk hogere opening moest ook de Duitse beurs in de loop van de ochtend weer inleveren. Technologiefondsen hadden te lijden onder de winstwaarschuwing van Apple. Zo moest Siemens 2,19 procent prijsgeven en daalde Epcos met 0,86 procent. Autofabrikant BMW behoorde tot de grootste stijgers. Het fonds klom 2,79 procent naar 39,01 euro. Rond 12.00 uur stond de DAX-index op 6.832 punten, nagenoeg onveranderd ten opzichte van de opening.

PARIJS

Euronext Parijs maakte vanochtend een vliegende start. De toonaangevende CAC-40 index veerde op, voornamelijk onder invloed van de media- en technologiefondsen. In navolging van de technologie-aandelen die op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq zijn genoteerd zaten fondsen als STMicroelectronicsen Cap Gemini en in de lift. Rond het middaguur stond de CAC-40 0,2 procent hoger op 6.322 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio deed het vandaag goed. De Nikkei-index steeg met 1,1 procent tot 15.804 punten, vooral als gevolg van de stijging van het aandeel Nissan.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York beleefde gisteren een herstel na het verlies van de afgelopen dagen. De Dow-Jonesindex sloot 1,84 procent hoger op 10.824.

Ook de Nasdaq profiteerde flink van de kooplust van beleggers. De schermenbeurs sloot 3,33 procent hoger op 3.778. Daarmee kwam een abrupt einde aan de negatieve stemming die de Nasdaq vijf dagen in haar greep hield.