HBG stoot technische dochter af

Baggeraar en bouwer Hollandsche Beton Groep (HBG) is met GTI in gesprek over de verkoop van dochter HCG. Volgens HBG is de dochter (industriële werktuigbouw) niet winstgevend genoeg.

Ook zou HCG niet meer volledig binnen de kernactiviteiten passen die HBG voor zichzelf heeft gedefinieerd. Over de overnamesom zijn geen mededelingen gedaan. De acquisitie is naar verwachting begin volgend jaar een feit.

,,Wij geloven dat HCG beter past bij GTI. Daar kan de onderneming groeien en de deskundigheid versterken'', aldus een woordvoerder van HBG. HCG realiseerde vorig jaar een omzet van 200 miljoen euro (330 miljoen gulden) op een omzet van rond de 5 miljard euro voor het gehele concern. Het aandeel HBG bleef na het bekend worden van het nieuws staan op 10,40 euro.

HCG, dat al sinds 1969 bij HBG hoort, is gespecialiseerd in onder andere engineering, fabricage en montage van procesintallaties en apparatenbouw. Er werken 1.200 mensen die vorig jaar ,,een bescheiden resultaat'' boekten.

De technische dienstverlener GTI telt 8.000 medewerkers. Het bedrijf zette in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 400 miljoen euro om. De nettowinst liep met 8 procent op tot 11 miljoen euro.

HCG wordt ondergebracht in de divisie GTI Industrie. Beide partijen vertrouwen erop dat de resultaten van HCG zullen stijgen door de grotere schaalgrootte. Het aandeel GTI won vanochtend een kwartje op 22 euro.

De verkoop van HCG komt op een moment dat HBG zich fors in de rode cijfers bevindt. Over de eerste zes maanden boekte het Rijswijkse bedrijf een verlies van 150 miljoen gulden, terwijl eerder een winst van 180 miljoen was voorspeld. Het verlies is vooral een gevolg van voorzieningen, noodzakelijk om onder meer de verliezen van de Duitse dochter Wayss & Freitag op te vangen. Eerder kwam HBG al negatief in het nieuws door de mislukte fusiepoging met baggeraar Boskalis. Na het afketsen van deze samenwerking vertrok bestuursvoorzitter J. Veraart.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers maakte de nieuwe bestuursvoorzitter C.J. Reigersman bekend projecten en divisies beter te gaan beoordelen op de toegevoegde waarde. ,,Onderdelen die te weinig presteren worden verkocht'', aldus Reigersman toen.

Analisten geven aan dat de verkoop van HCG het moederconcern goed uitkomt. Het Rijswijkse concern staat er financieel niet goed voor. Zo moet het bedrijf dringend zijn eigen vermogen versterken, maar de relatief lage beurskoers maakt een kapitaalsversterking lastig.

Het CNV reageert positief op de overname. De vakbond noemt HCG een goede aanvulling op de activiteiten van GTI. HCG kon binnen HBG niet genoeg groeien en dat kan nu wel, vindt de bond.