Harde klap

In regeringskringen in Duitsland is het Deense `nee' tegen de euro keihard aangekomen. Het wordt beschouwd als een ernstige ,,terugslag'' voor de Europese ontwikkeling. Maar dat zal door niemand openlijk worden gezegd.

In tegendeel. Minister Eichel (Financiën) liet vooraf al weten dat een `nee' van de Denen alleen slecht is voor de Denen zelf, maar geen enkele invloed zal hebben op Europa. ,,Europese integratie is een onomkeerbare historische ontwikkeling. Hoe eerder je daaraan deelneemt hoe beter.'' De echte verliezers zijn niet de eurolanden, maar degenen die aan de zijlijn blijven staan, denkt Eichel. Financiële analisten zijn daarentegen minder optimistisch.

Minister Fischer (Buitenlandse Zaken) ,,betreurt'' de Deense uitslag. Maar het is voor hem vooral ,,een aansporing om samen met onze partners de komende institutionele hervorming van de EU [komende december in Nice] tot een goed einde te brengen.'' Een krachtige en flexibele Europese Unie is volgens Fischer het beste antwoord op eurosceptici.

Fischer gaat er van uit dat ,,in Denemarken het laatste woord over deze zaak nog niet is gesproken''. Zonder dat hij het openlijk zegt, verwacht minister Fischer kennelijk dat Denemarken over een aantal jaren alsnog voor de euro kiest.