G'day, mate

De meest dramatische beelden van de Spelen kwamen uit een discipline die ik eerder als een kunstje dan als topsport beschouw. Het snelwandelen houdt in feite het midden tussen snel wandelen en hard lopen, maar door dat wiegelen met je kont kun je volgens mij geen van beide. Dat vindt de internationale atletiekfederatie ook en daarom staan langs het parcours tientallen juryleden die een rode kaart uitdelen aan atleten die de spelregels van het snelwandelen overtreden. Na drie rode kaarten worden snelwandelaars uit de strijd genomen. Dat wrede lot overkwam de Australische Jane Saville uitgerekend vlak voor de finish in het Olympisch Stadion op Homebush Bay.

Ze wiegelde volgens mij keurig met haar achterste, zoals de regels het voorschrijven. Het lichaam noodgedwongen samengeperst in een even krampachtige als onnatuurlijke loopbeweging. Maar bij het betreden van het stadion moest Saville een klein stukje naar beneden lopen en daar werd het snelwandelen van de Australische door een Italiaans jurylid geïnterpreteerd als rennen. Volgens de brave man zou Saville haar rechterknie niet op de juiste manier hebben gestrekt. Hoe kan het jurylid deze minuscule overtreding hebben waargenomen in een sport die je volgens mij het beste kunt trainen door drie dagen lang je stoelgang op te houden?

Die arme meid maakte zich al op voor een triomftocht in het stadion, waar ruim 100.000 Australiërs het tweede, nationale volkslied Waltzing Mathilda voor haar zouden aanheffen. Vlak voor de tunnel werd Saville uit de wedstrijd gehaald en tot haar eigen verbazing wandelde, strompelde, heupwiegde de Chinese Wang Liping als eerste het stadion binnen. En had zij wel 20 kilometer lang op de juiste manier met haar billen geschud? Vertraagde televisiebeelden lieten later zien dat ook Wang Liping onrechtmatig had gesnelwandeld.

Laten IOC en IAAF toch ophouden met die flauwekul. Mijn klemmende verzoek voor de Spelen van 2004: schrap het snelwandelen met andere folkloristische sporten als gewichtheffen, (boog)schieten, beachvolleybal, vrouwenhockey, dressuur en

synchroonzwemmen zo snel mogelijk. Dan hoeven we ook niet bang te zijn dat Athene de organisatie van de Olympische Spelen niet aan zal kunnen.