Franse vlucht naar Irak geannuleerd

Een vlucht die zo'n honderd Franse en andere Europese intellectuelen vandaag uit Parijs naar Irak zou brengen om daar hun verbondenheid met het Iraakse volk te tonen, is vanochtend op het laatste moment geannuleerd. De Belgische luchtvaartmaatschappij Bruxelles International waarvan een vliegtuig was gecharterd, wilde niet meer meewerken. Rond het middaguur maakten de organisatoren echter bekend dat een Italiaans vliegtuig was gevonden, en dat men aan het eind van de middag via Rome naar Bagdad zou vertrekken. Het Franse ministerie van Transport zou de organisatoren zijn medewerking hebben toegezegd.

Voor dit nieuws bekend werd beschuldigden de organisatoren Europese regeringen ervan ,,slappe knieën''te hebben gekregen temidden van zware Amerikaanse druk om het vliegtuig niet naar Irak te laten vertrekken. De Amerikaanse autoriteiten zouden hebben gedreigd de landingsrechten van de chartermaatschappij in te trekken. Een week geleden kon een eerste vliegtuig met Franse intellectuelen wel naar Bagdad opstijgen, wat leidde tot woedende protesten van Washington en Londen. Sindsdien zijn een Russisch en een Jordaans en vandaag ook een Jemenitisch vliegtuig naar Irak vertrokken. Daarmee lijkt het vliegverbod van en naar Irak, dat volgens Londen en Washington wèl maar volgens Parijs en Moskou niet onderdeel is van het handelsembargo tegen Irak, te verkruimelen. Bagdad zag dit gisteren als inleiding tot de ineenstorting van het hele handelsembargo.

,,Onder het voorwendsel de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet voor de voeten te lopen en mevrouw Madeleine Albright [de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken] niet te mishagen, die maandag Parijs heeft bezocht, hebben de Europese regeringen alles gedaan om dit vliegtuig van solidariteit met de Iraakse kinderen tegen te houden'', aldus Yves Buannic, een van de leiders van de operatie `Een vliegtuig voor Irak'. Namens de organisatie Kinderen van de Wereld – Rechten van de Mens die hij voorzit en het collectief dat de vlucht naar Irak regelt, veroordeelde Buannic ,,de lafheid van de Franse regering en de verantwoordelijkheid van de Belgische autoriteiten bij de mislukking van onze humanitaire operatie van solidariteit met het Iraakse volk dat slachtoffer is van een van de grootste onrechtvaardigheden van deze eeuw''. ,,Frankrijk, land van de rechten van de mens, buigt eens te meer voor het Amerikaanse dictaat met medeplichtigheid van de Belgische autoriteiten'', zei hij na de annulering van de Belgische vlucht.

De vlucht van het Jemenitische vliegtuig verliep overigens ook niet zonder problemen. De Saoedische autoriteiten verboden het toestel aanvankelijk het Saoedische luchtruim te gebruiken, waarop het naar Sana'a terugkeerde. Later kreeg het alsnog toestemming, op voorwaarde dat het via de Jordaanse hoofdstad Amman naar Bagdad zou vliegen.