Foetus kan al leren

Baby's in de baarmoeder kunnen al leren in de weken voordat ze worden geboren. Dat hebben gynaecologen van de universiteiten van Nijmegen en Maastricht vastgesteld.

Zij stelden foetussen herhaaldelijk bloot aan geluid en trillingen en registreerden met een echo-apparaat dat de schrikreactie van de foetus afneemt of verdwijnt, meestal na 5 tot 15 van die `stimulansen'. Deze gewenning is alleen mogelijk als er een intact zenuwstelsel is. Ieder mens moet aan onschadelijke signalen kunnen wennen om ergens rustig te kunnen leven, schrijven de onderzoekers vandaag in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

De onderzoekers herhaalden de reeks van maximaal 23 korte geluiden en trillingen nog eens na 10 minuten en na 24 uur.

Uit die experimenten blijkt, volgens de onderzoekers, dat foetussen ook een korte- en lange-termijngeheugen hebben.