Feyenoord wint eenvoudig van voetbaldwerg

Vooraf was Feyenoord nog bevreesd voor de kracht van Dunaferr, achteraf moesten de Rotterdammers constateren dat ze hadden verzuimd deze Hongaarse voetbaldwerg te vernederen. Na de 1-0 winst twee weken geleden plaatste Feyenoord zich gisteren in de Kuip voor de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi door in een matig duel met slechts 3-1 te winnen.

De afgelopen weken speelde Feyenoord niet of nauwelijks. De KNVB had er op verzoek van de Rotterdammers rekening mee gehouden dat ze doordeweeks in de Champions League zouden spelen. Omdat het in elkaar zetten van het Nederlandse competitieprogramma dusdanig ingewikkeld bleek, kreeg Feyenoord een paar weekeinden vrijaf.

Achteraf was de maatregel onnodig, omdat de Rotterdammers al in de voorronde werden uitgeschakeld door het Oostenrijkse Sturm Graz. Maar toen was het te laat om nog wijzigingen aan te brengen. En zo kon Feyenoord gisteren geheel uitgerust beginnen aan het tweede duel in het `troosttoernooi' tegen de kampioen van Hongarije.

Al snel bleek gisteren dat de angst van Feyenoord voor een nieuw Europees debacle nergens op was gebaseerd. De houterige Hongaren hadden niets in te brengen tegen de Nederlanders. Ondanks het grote niveauverschil kweekte Feyenoord nauwelijks goodwill bij de 24.000 trouwe toeschouwers in de Kuip.

In de voetballoze periode is coach Van Marwijk er nog niet in geslaagd het gebrek aan doeltreffendheid te verhelpen. Sinds het vertrek van de Argentijn Cruz aan het begin van dit seizoen ontbeert Feyenoord een afmaker in de selectie. De Ierse international Connolly is de enige Feyenoorder die geregeld scoort, maar de spits die maandelijks voor ruim 2,5 ton op de loonlijst staat, speelt als huurling voor Excelsior.

Gisteren was de Rus Kornejev de meest vooruitgeschoven man, naast de Deense `loper' Tomasson. Op de flanken werd het duo geassisteerd door de frivole Kalou en Leonardo. Binnen het kwartier kreeg Feyenoord gisteren drie opgelegde mogelijkheden om het verzet van de Hongaren te breken, maar even zoveel keren faalden de aanvallers. Het was tekenend dat er in de zeventiende minuut een verdediger voor nodig was om de Rotterdammers op voorsprong te zetten. De Haan scoorde na een vrije trap van Kornejev (1-0).

De treffer had geen bevrijdende werking op de Rotterdamse aanvallers die eenmaal oog in oog met doelman Rabóczki bleven falen. De grootste misser kwam in de 42ste minuut op naam van Kornejev. De voormalige speler van Barcelona belastte zich met het nemen van een strafschop die door de Italiaanse arbiter De Santis was toegekend nadat Leonardo tegen de grond was gewerkt. Kornejev schoot de bal vanaf elf meter over het Hongaarse doel.

Drie minuten na de hervatting maakte Kornejev zijn fout enigszins goed door na een lange pass van verdediger Gyan alsnog voor 2-0 te zorgen. Een kwartier voor tijd mocht Kornejev net als de moegestreden Leonardo het veld verlaten voor de Braziliaanse stormram Somalia en de dertiger Van Vossen. Somalia bleek weer niet de aangewezen man om het scoringsprobleem op te lossen.

Van Vossen liet daarentegen in de 84ste minuut nog wel even zien hoe met een opgelegde mogelijkheid dient te worden omgesprongen. Alleen voor doelman Rabóczki schoof hij de bal koelbloedig binnen (3-0). Na een fout van verdediger Van Wonderen bepaalde de Hongaar Tököli twee minuten voor tijd de eindstand op 3-1.

Coach Van Marwijk weigert te erkennen dat zijn ploeg scorend vermogen tekort komt. ,,Deze tegenstander had je helemaal kapot moeten spelen. Dan had je het respect van het publiek kunnen verdienen. Dat is niet gebeurd. Ik vind dat teleurstellend'', zei Van Marwijk. ,,Het missen van kansen vind ik niet zo erg, wel de manier waarop dat gebeurde. Veel te slordig en slap. Maar overal moet je van leren, dus ook van deze wedstrijd.''

    • Koen Greven