Drechsler dwarsboomt plan Jones

De droom van Marion Jones om in Sydney vijf olympische medailles te winnen, is voorbij. De Amerikaanse kwam vanmiddag bij het verspringen niet verder dan brons. Ze werd verslagen door de Duitse veterane Heike Drechsler, die in haar derde poging 6,99 meter sprong. Jones bleef daar zeven centimeter van verwijderd. Fiona May, een Britse, die voor Italië uitkomt, kwam ook tot 6,92, maar zij werd tweede, omdat ze een betere tweede afstand had dan Jones.

Jones, die in Sydney al twee titels won, had zoals zo vaak problemen met haar techniek bij het verspringen. Van haar zes pogingen mislukten er vier. Jones dacht bij haar laatste beurt even dat ze alsnog voorbij Drechsler zou komen. Ze landde over de zeven meter, maar ze bleek met haar voet ruim over de afzetbalk te zijn gekomen en kreeg de rode vlag te zien.

De 35-jarige Drechsler was door het dolle heen. Voordat ze haar laatste sprong moest doen, wist ze al dat ze had gewonnen en was ze in tranen. Drechsel, moeder van een zoon, werd zeventien jaar geleden al wereldkampioen verspringen. Dat herhaalde ze in 1993. Ook won ze in 1992 in Barcelona de olympische titel. Ze is afkomstig uit de voormalige DDR. Jones kwam de winnares na afloop omhelzen. De Amerikaanse zwaaide even naar het publiek en ging toen snel naar binnen.

Jones kan nog wel de prestatie van Fanny Blankers-Koen uit 1948 evenaren door morgen nog twee gouden medailles te winnen en zo op vier te komen. Ze loopt mee in twee estafettes, 4x100 en 4x400 meter. Zonder haar plaatsten de Amerikaanse ploegen zich op deze afstand voor de finale in Sydney.

Ook op de 1.500 meter voor mannen voltrok zich een grote verrassing. De Marokkaan Hicham El Guerrouj leed voor het eerst na drie jaar een nederlaag. Hij werd verslagen door de pas 21-jarige Noah Ngeny. De Keniaan sprintte de verraste El Guerrouj vlak voor de finish voorbij. Hun tijden verschilden 0,25 seconden: 3.32,07 om 3.32,32. ,,Voor Keniaan is het een grote prestatie om deze afstand te winnen', zei de Afrikaanse winnaar Ngeny na afloop. ,,Ik zal thuis als een held worden ontvangen.'

Bij de vorige Olympische Spelen in Atlanta in 1996 ging het ook al mis met El Guerrouj. Hij kwam toen op de 1.500 meter ten val en werd laatste. Na die wedstrijd in Atlanta verloor de topatleet nog maar één keer, bij Grand Prix-finale van 1997. Na zijn verrassende nederlaag van vandaag verliet El Guerrouj huilend het stadion.

Het polsstokhoogspringen was ook een spannende aangelegenheid. De Amerikaan Nick Hysong sprong dezelfde hoogte (5,90 meter) als zijn landgenoot Lawrence Johnson en de Rus Maksim Tarasov, maar hij won het goud, omdat hij minder pogingen had gebruikt. Johnson en Tarasov deelden de tweede plaats.

De Pool Robert Korzeniowski was de eerste man die in het olympisch atletiektoernooi twee gouden medailles won. De 35-jarige snelwandelaar werd na zijn zege op de 20 kilometer vandaag ook winnaar op de 50 kilometer. Hij had een voorsprong van bijna twee minuten op nummer twee Aigars Fadejevs uit Letland.

Korzeniowski werd vorige week tot winnaar uitgeroepen, toen de als eerste over de finish gekomen Mexicaan Bernardo Segura werd gedwiskwalifeerd na zijn derde waarschuwing voor onregelementair wandelen.