Danke schön, KPN

`De privatisering van de staatsschuld', zo noemde ING-topman E. Kist vorige maand de recordbedragen die de private sector (lees: telecombedrijven) betaalt voor het leasen van een publiek bezit (lees: de UMTS-frequenties).

Kists observatie wordt inmiddels in de praktijk gebracht. Woensdag gaf KPN voor 3,5 miljard dollar aan dollarobligaties uit, en nog eens een miljard euro aan euro-obligaties. Inkomsten: omgerekend op een haar na 5 miljard euro. De lening is bedoeld voor de financiering van de 6,4 miljard euro die KPN kwijt was aan haar deel van de Duitse UMTS-licentie.

De inkomsten van de Duitse staat vloeien, volgens Europese afspraak, direct naar de Duitse staatsschuld. KPN neemt met zijn obligaties dus in feite de last over van de Duitse minister van Financiën Eichel. Die hoeft dit jaar een navenant bedrag minder te lenen. Danke schön, KPN. Gern geschehen, Herr Eichel. Het enige verschil is dat KPN veel meer rente betaalt dan Duitsland.

Hoewel zowel de vraag naar KPN-leningen als de prijs die KPN aan beleggers kon rekenen meeviel, weegt KPN's onlangs tot A-minus verlaagde debiteurenstatus lang niet op tegen de ijzersterke positie van de Duitse staat. Op de eurolening betaalde KPN 118 basispunten (1,18 procent) boven een vergelijkbare Duitse staatslening.

Geprojecteerd op de gehele lening, als die volledig in euro's was gedaan met tien jaar looptijd, betaalt KPN de komende tien jaar bijna zeshonderd miljoen euro (1,3 miljard gulden) meer rente dan Eichel zou hebben gedaan.

    • Maarten Schinkel