Damrak kan winst niet vasthouden

Euronext Amsterdam profiteerde vanochtend in eerste instantie van de winst die gisteren op de Amerikaanse beurzen werd behaald. Later moest de AEX-index terrein prijsgeven.

De uitslag van het Deense referendum over toetreding tot de Economische en Monetaire Unie had vanochtend weinig invloed op de koers van de euro. De gevreesde daling van de eenheidsmunt bleef uit. Mede daardoor steeg de Amsterdamse AEX-index direct na de opening, ook geholpen door de winst die gisteren op de Amerikaanse beurzen was behaald. Rond het middaguur noteerde de beursgraadmeter nog slechts 0,1 procent hoger op 659,6 punten.

Unilever behoorde tot de grootste stijgers op Beursplein 5. Vanochtend is de verkoop van de Europese bakkerijgrondstoffen door de Brits-Nederlandse voedingsmiddelen- en zeepfabrikant aan CSM bekrachtigd. Daarnaast kreeg Unilever, in ruil voor het afstoten van enkele merken, van de Europese Unie toestemming het Amerikaanse Bestfoods over te nemen. Unilever noteerde rond het middaguur 54,20 euro, een winst van 2,36 procent.

De technologiefondsen waren vanochtend de winnaars op het Damrak, hoewel er geen spectaculaire winsten werden behaald. Automatiseringsbedrijf Getronics voerde de lijst stijgers aan. Het bedrijf profiteerde van een analistenrapport van Delta Lloyd Bank, waarin de koersval van Getronics ,,overdreven'' wordt genoemd. Getronics steeg 3,8 procent naar 11,54 euro. Chipmachinefabrikant ASM Lithography kreeg er 1,9 procent bij op 37,69 euro.

Ook Philips profiteerde vanochtend van de positieve stemming die na de hogere sluiting van de Nasdaq over de technologiefondsen bestond. Het elektronicaconcern dikte 1,8 procent aan op 49,24 euro.

KPN Mobile, dochter van telecombedrijf KPN, maakte vanochtend plannen bekend om samen met de Japanse partner NTT Docomo mobiel internet te gaan aanbieden. Vanaf 2001 zal KPN Mobile in Duitsland, België en Nederland mobiele internetdiensten kunnen leveren. Beleggers reageerden maar matig enthousiast op het nieuws. Rond het middaguur had KPN 0,4 procent in moeten leveren op 24,20 euro.

Staalfabrikant Corus zat weer in het verdomhoekje. Het fonds moest 4,4 procent inleveren op 0,86 euro. ING Barings bank heeft de winstverwachting naar boven bijgesteld, maar gaf het aandeel geen koopadvies. Avesta, de Zweedse staalfabriek die voor 51 procent eigendom is van Corus, wordt overgenomen door de Finse branchegenoot Outokumpu, zo heeft Avesta inmiddels bevestigd.

De Midkapindex stond rond het middaguur op een verlies van 0,04 procent. Supermarktketen Laurus, eigenaar van onder andere Edah en Konmar, was de grootste verliezer onder de middelgrote fondsen. Laurus verloor 3,5 procent op 9,55 euro. Automatiseerder CMG was met 3,3 procent de grootste stijger.