Cohen zegt notarissen wacht aan

Staatssecretaris Cohen (Justitie) zegt notarissen de wacht aan. De notaristarieven voor familiepraktijken zijn, ondanks nieuwe, concurrentiebevorderende wetgeving, niet verlaagd.

Cohen sprak het notariaat, vandaag in Maastricht bijeen voor de jaarvergadering van de beroepsorganisatie, vermanend toe. Er is volgens hem voor notarissen op het terrein van familiepraktijk veel te doen. Cohen noemt de stijgende tarieven in deze notariële sector ,,weliswaar niet verrassend, maar daar had dan toch wel een begin van een daling in de onroerend goedpraktijk tegenover mogen staan.''

,,De tariefontwikkeling biedt duidelijk nog niet het perspectief dat de wetgever en de consument met de nieuwe notariswet voor ogen staat. Ik denk dat er op het punt van een concurrerende tariefsvorming en tariefsdifferentiatie meer mogelijk is dan het notariaat tot dusver laat zien'', aldus Cohen.

Deze zomer berichtte een commissie die voor het ministerie van Justitie de nieuwe Wet op het notarisambt van 1 oktober 1999 grondig evalueerde, dat gezinnen die een testament of een andere kleine akte willen laten opstellen, daar door de hoge kosten vanaf zien. Ondanks het loslaten van de vaste tarieven, geregeld in de nieuwe wet, stegen de tarieven. Cohen bepleit nu lagere toetredingsdrempels en soepelere vestigingsregels.