Apple verrast met winstwaarschuwing

Computerfabrikant Apple heeft gisteravond de beleggers verrast met een winstwaarschuwing. Het aandeel kelderde tijdens de handel nabeurs met bijna 50 procent tot 29 dollar. Apple maakte het slechte nieuws na sluiting van Wall Street bekend. Apple sloot op de beurs in New York nog op 53,5 dollar. De computerfabrikant uit Cupertino verwacht in zijn eind september afgeloten vierde kwartaal een nettowinst te hebben geboekt van 110 miljoen dollar. Eerder was gerekend op 165 miljoen dollar. Ook de omzet blijft achter bij de verwachtingen.

De forse winstwaarschuwing is volgens Apple te wijten aan tegenvallers in alle regio's waar het bedrijf actief is. Ook de onderwijsdivisie presteert zwak. Bovendien blijkt de nieuwe computer van Apple, het `broodrooster' Power Mac G4 Cube, minder goed aan te slaan dan was gehoopt. Eerder was dit model nog met veel tamtam gepresenteerd als het kleine broertje van de populaire iMac.