Zusters Williams zijn oppermachtig

Het Nederlandse tennisduo Kristie Boogert en Miriam Oremans is er vandaag in de finale van het vrouwendubbel niet in geslaagd het goud te winnen. In de eindstrijd waren de Amerikaanse zusjes Williams zo oppermachtig, dat het duel beter niet had kunnen worden gespeeld. In een bij vlagen beschamende vertoning incasseerden de Nederlandse vrouwen in twee sets (6-1 en 6-1) welgeteld twee games, die de matig serverende Serena Williams hen als kruimels had toegeworpen. De eerste Nederlandse tennismedaille sinds de Spelen van 1924 werd bovendien verdiend in een zwak bezet toernooi.

Erkende dubbelspecialisten als Hingis, Pierce, Kournikova, Davenport en de zusjes Williams verdelen doorgaans de prijzen bij de grandslamtoernooien. Maar alleen de girl power van de Afro-Amerikaanse atleten Venus en Serena Williams was bij de Spelen vertegenwoordigd in het dubbelspel, waardoor de gouden medaille de zusjes bij voorbaat niet kon ontgaan. Daarnaast vormden gelouterde dubbelspeelsters als Halard, Sugiyama, Zvereva en Stubbs in Sydney noodgedwongen een duo met een landgenote, omdat ze in het WTA-circuit met een buitenlandse partner spelen.

Bij een grandslamtoernooi zullen Boogert en Oremans dan ook niet zo snel om de titel spelen. In het State Tennis Centre op Homebush Bay profiteerde het modale koppel optimaal van een gunstige loting. Zowel in hun partijen tegen Dokic en Stubbs en het onbeduidende Thaise team Tanasugarn en Sangaram overleefden de Nederlandse vrouwen matchpoints. In de halve finales worstelden Oremans en Boogert zich met 7-5 in de derde set langs de Wit-Russische combinatie Zvereva en Barabantsjikova, die de bronzen medaille gisteravond al moest afstaan aan het Belgische duo Callens en Van Roost.

Vanochtend waren Oremans en Boogert geen partij voor de superatleten Venus en Serena Williams. Na haar olympische titel in het enkelspel loodste de 20-jarige Venus haar één jaar jongere zus moeiteloos naar de tweede gouden tennismedaille voor Amerika. In de eerste ronde van de US Open hadden de Williams-zusters het Nederlandse dubbel ook al overklast. Vanochtend verschenen op het centre court in Sydney dezelfde cijfers op het bord als vorige maand in New York. Vooral in de eerste set verlangde het neutrale publiek naar de olympische regel in het boksen en het worstelen, waarbij een duel wordt gestaakt als één van de partijen zich technisch superieur toont.

Beschroomd erkenden Oremans en Boogert de suprematie van de Amerikaanse krachtmensen, die elke servicebeurt van hun Nederlandse tegenstanders met grof geweld braken. ,,Bij de US Open waren we te angstig voor wat ons zou overkomen'', zei Oremans. ,,Dit keer begonnen we met een positiever standpunt aan de partij. Maar Venus en Serena Williams zijn van een ander kaliber. Het duurt niet lang meer voor zij het vrouwentennis volledig domineren, zo dat nu al niet gebeurt. De zilveren medaille was voor ons het maximaal haalbare.''

Boogert omschreef de eerste zilveren medaille in de geschiedenis van het Nederlandse tennis – in 1924 wonnen wijlen Henk Timmer en Keja Bouman brons in het mixed-dubbelspel als ,,een droom die uitkomt''. Maar die droom dient wel te worden genuanceerd in de wetenschap dat het tennis nog steeds een bijrol vervult in het olympische programma. Boogert en Oremans konden het zich permitteren als toeristen door het atletendorp te wandelen, want voor tennisprofs blijven de Olympische Spelen toch vooral een leuke vakantie.

Met hun tweede plaats bezorgden Boogert en Oremans bondscoach Hans Felius achteraf het sterkste argument om bij de keuze voor het olympische dubbel niet naar de wereldranglijst te kijken. Al zou het onverstandig zijn als Felius de zilveren medaille nu koestert als de beloning voor zijn warrige beleid. Pas nadat ze een play-off tegen hun hoger genoteerde concurrenten Manon Bollegraf en Caroline Vis hadden gewonnen, mochten Boogert en Oremans naar Sydney. Alle speelsters noemden het Salomonsoordeel van de bondscoach laf en Felius liet begin augustus wijselijk zijn gezicht niet zien bij de potsierlijke vertoning op de hardcourtbanen in Amsterdam-Buitenveldert.

Nu betreurt Felius zijn tripje naar Italië, waar hij bij een jeugdtoernooi aanwezig was. Bovendien raakte hij twee speelsters kwijt voor de Fed Cup, want de woedende Bollegraf en Vis hebben de banden met de bondscoach meteen verbroken. ,,Die ellende ligt achter ons, wij hebben het er niet meer over gehad'', zeiden Boogert en Oremans vandaag. De ironie wilde dat de zusjes Williams pas een olympisch team mochten vormen nadat hun landgenote Lisa Raymond voor de rechter vergeefs uitzending naar de Spelen had bedongen.

Op de keuze van de Amerikaanse bondscoach Billie-Jean King viel uiteraard niets af te dingen. In het voordeel van Boogert en Oremans spreekt dat zij de olympische gedachte uitdroegen. Bij hun mannelijke collega's Richard Krajicek en Sjeng Schalken, die in Sydney verstek lieten gaan, was die ver te zoeken. ,,We kunnen de mannen slechts voorhouden dat de Spelen een uniek evenement zijn'', zei Boogert. ,,Mijn titel op Roland Garros in het mixed-dubbelspel met de verongelukte Menno Oosting heeft voor mij emotioneel de meeste waarde. Maar ook deze medaille draag ik in mijn hart.''