Werkgroep vakbond voor advies Corus

FNV Bondgenoten heeft een werkgroep ingesteld, die het staal- en aluminiumconcern Corus (Hoogovens en British Steel) moet adviseren over de huidige crisis.

Dit heeft districtsbestuurder G. Idema van FNV Bondgenoten vanmorgen meegedeeld. In de werkgroep, die Twee voor Twaalf gaat heten, krijgen naast vakbondsleden vooral externe deskundigen, zoals economen en financiële experts, zitting. ,,Wij hebben de indruk hebben dat de leiding van Corus niet weet wat er gedaan moet worden. De werkgroep gaat de situatie analyseren en kan daarna een advies uitbrengen'', zegt Idema.

De FNV maakt zich ,,grote zorgen'' over Corus, waarin een jaar geleden het British Steel en Hoogovens opgingen. Volgens de bond heeft Corus een gebrek aan kasmiddelen en kunnen mogelijk aan het einde van het jaar de salarissen niet meer worden betaald. Corus, dat eerder deze week liet weten dat de uitgaven zeer sterk worden beperkt, was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Beleggers maken zich eveneens grote zorgen over het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern. De uitgifte van een obligatie van 500 miljoen euro werd vorige week plotseling gestaakt, omdat beleggers een hoge rente eisten als vergoeding voor wat zij zien als grote risico's. Met de opbrengst van de obligatie, die zou worden verzorgd door Deutsche Bank en Schröder Salomon Smith Barney, had Corus de kortlopende schulden willen aflossen.

De koers van Corus is vorige week in een glijvlucht naar beneden geraakt, nadat de Franse branchegenoot Usinor een winstwaarschuwing had afgegeven voor het tweede half jaar. Vanmiddag noteerde Corus op de beurs 0,86 euro, slechts een cent boven de laagste koers ooit die vorige week werd genoteerd.

Corus heeft begin deze maand een verlies bekend gemaakt van 280 miljoen pond (1 miljard gulden) over de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar. De directie van Corus wijt het verlies vooral aan de hoge koers van het pond, die met name de in Groot-Brittannië gemaakte producten duur maakt. Tegelijkertijd is de staalprijs in de Verenigde Staten en Azië aan dalen, terwijl Corus ook heeft gewaarschuwd voor een daling van de staalprijs in Europa. De Nederlandse tak draait nog altijd met winst, maar in Engeland is alleen Avesta Sheffield, producent van roestvrij staal, winstgevend.