Voorbeschouwing: polsstokhoogspringen

Er is bijna geen onberekenbaarder sportonderdeel dan het polsstokhoogspringen. Het komt in deze prachtige discipline regelmatig voor dat een atleet die geregeld over 6,00 meter weet te springen plotseling faalt op de beginhoogte. Neem Jeff Hartwig, dit seizoen de enige die over de zes-metergrens wist te springen (6,03). Maar de Amerikaan slaagde er bij de nationale trials niet in zich te kwalificeren voor de Spelen.

Gisteren bij de voorronde vielen nog een paar grote namen af. De regerend olympisch kampioen Jean Galfione reikte niet hoger dan 5,55 meter en Sergei Boebka kwam zelfs helemaal nergens over heen. Hij begon op 5,70 meter en faalde drie keer. Boebka, de wereldrecordhouder met 6,14 meter, is de beste polsstokhoogspringer aller tijden. Liefst zes keer werd de Oekraïener wereldkampioen. Maar op de Olympische Spelen wilde het niet zo met hem lukken. In 1988 in Seoul won hij nog wel goud, maar in 1992 faalde hij op de beginhoogte en in 1996 trok hij zich op het laatste moment terug. Na zijn mislukte kwalificatie zal de 36-jarige veteraan morgen dus vanaf de tribune moeten toezien wie de felbegeerde titel gaat pakken. De strijd is volledig open, alle dertien finalisten kunnen winnen. Om toch een favoriet te noemen: Dimitri Markov uit Wit-Rusland.

Prognose: 1. Markov, 2. Ecker, 3. Hysong.

Morgen ook nog:

Hockey: finale en kleine finale vrouwen (Nederland-Spanje)

Ritmische gymnastiek: finale individueel

Volleybal: halve finale mannen