Stille armoe

Er komt een nieuwe op het zolderwoninkje. Een man alleen. Het hele huis ziet wat er binnengedragen wordt: supermarktdozen en een matras. Geen meubels, geen tv. Na een week vraagt eenhoog, bij het passeren op de trap, of de man geïnteresseerd is in een tafel. ,,Ik héb al een tafel'', antwoordt hij. ,,Maar ik wil best even komen kijken.''

Onzeker stapt hij bij eenhoog binnen en bekijkt het meubelstuk. Hij schudt zijn hoofd, tot duidelijk wordt dat eenhoog niet op geld uit is. Dan zegt hij: ,,Misschien toch iets voor mijn slaapkamertje'' en sjouwt even later de tafel de trap op. Door het plafond heen hoort driehoog dat hij hem naar de woonkamer schuift.

De week daarop heeft tweehoog een tv te veel. ,,Ik had een tv'', zegt de man. ,,Maar die is bij de verhuizing gesneuveld.'' Weer een week later wil de begane grond van twee mosterdkleurige fauteuils af. ,,Dat is toevallig'', zegt de man, ,,laat ik nu net bij Ikea naar fauteuils hebben gezocht!''