Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een terugblik op het filmisch leven van Leni Riefenstahl. Verder een portret van de laatste pantoffelfabriek van Nederland en een interview met de Servische oppositieleider Kostunica. Ned.2, 17.29-18.55u.

Netwerk. Een hoofdcommissaris, een raamexploitant en een prostituee wegen de voor- en nadelen van de opheffing van het bordeelverbod tegen elkaar af. En: een portret van het Duitse plaatsje Guben. Elf extreem-rechtse jongeren staan daar terecht wegens de moord op een 28-jarige Algerijn. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Aandacht voor het bezoek van Wim Kok aan de Amerikaanse president Clinton. Een interview met de Amerikaanse schrijver Norman Finkelstein. En: hoe denken de Denen over de euro? Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Home ground. Serie regionale documentaires van de BBC. Vandaag: Capitol Hill. Centraal staat Paul Hill, een van vier ten onrechte van terrorisme beschuldigde mannen, beter bekend als de `Guilford Four'. Nog steeds zijn er mensen die zijn onschuld niet accepteren. BBC2, 20.30-21.00u.

The last of the medicine men. Presentator Benedict Allen begint zijn wereldwijde speurtocht naar spirituele genezers met de blakende voodoo-scene in New York. BBC2, 21.00-21.30u.

Voetbalvrouwen. Engelse documentaire over drie vrouwen van (voorheen) bekende voetballers. Met de echtgenotes van Ian Walker (Tottenham Hotspur), Jason Lee (Nottingham Forrest) en

Dean Holdsworth (Wimbledon). Fox, 22.30-23.30u.

People's century. Slot van een Engelse documentaireserie over de geschiedenis van de 20ste eeuw gezien door de ogen van de `gewone mens'. Canvas, 22.55-23.55u.

SPORT

Olympische Zomerspelen. Ned.2, vanaf 19.00u.: hoogtepunten van de afgelopen dag. Op hetzelfde net vanaf 0.00u.: paardensport, atletiek, handbal en zeilen. SBS6, vanaf 20.00u.: `In Sydney staat een huis', humoristisch sportprogramma. BBC1, vanaf 0.35u.: Olympic Grandstand, met onder meer atletiek, basketbal en kanovaren.

UEFA Cup. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Ajax-AA Gent en aansluitend een samenvatting van de wedstrijd Feyenoord-Dunaffer. Ned.2, 20.00-22.55u.

INFORMATIEF

Andere tijden. Bijna veertig jaar na de moord op de Congolese leider Mumumba zijn er steeds meer aanwijzingen voor betrokkenheid van het Belgische moederland. Een parlementaire enquête onderzoekt de toedracht in de voormalige kolonie. En verder: `heropvoeding' voor pooiers in de jaren vijftig en zestig in de gevangenis van Veenhuizen. Ned.3, 20.45-21.00u.

Reporter. Programma over onderzoeksjournalistiek. Vandaag: de affaire rond Bram Peper. Zie ook TV-vooraf. Ned.3, 21.09-22.00u.

MUZIEK

Lola da Musica. Portret van de Belgische band Gorki (herhaling). Zanger en gitarist Luc De Vos brengt akoustisch enkele nummers. Verder beelden van een optreden in Amsterdam. Ned.3, 20.00-20.45u.

Secret Agent. Serie over de Engelse geheime dienst. Vanvond over hoe een Schotse agent in de aanloop naar D-Day erin slaagde 23.000 Duitse soldaten tot overgave te bewegen. BBC2, 22.00-22.50u.

PRAATPROGRAMMA'S

Rondom Tien. Discussie over de in Nederland woedende rapportenoorlog. Op bestelling leveren instituten wetenschappelijke rapporten over bijvoorbeeld de Betuwelijn, zure regen en gsm-straling. Maar in hoeverre zijn de onderzoekers objectief? Ned.1, 21.56-22.42u.

AMUSEMENT & DRAMA

Big Brother. De eerste bewoner heeft vorig weekeind vrijwillig het huis verlaten. Vanavond wordt in de late uitzending bekend wie van de genomineerden moet volgen. Veronica, 18.55-19.30u. en 22.40-23.45u.

Nature Boy. Slotaflevering van een Engelse dramaserie. Vandaag ontmoet de 16-jarige David een aantal vrouwen die allemaal een belangrijke invloed op zijn leven hebben. Ned.3, 23.16-0.08u.

FILM

Father of the Bride (Charles Shyer, 1991, VS). Even sentimentele als vluchtige remake van klassieke komedie (Vincente Minnelli, 1950). Steve Martin leeft zich uit als xenofobische hystericus wiens dochter gaat trouwen. Ook met Diane Keaton, Martin Short. Net5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

.Escape from L.A. (John Carpenter, 1996, VS). Subversieve sciencefiction-actiefilm is een soort dure remake van Carpenters eigen Escape from New York (1981). Kurt Russell vervult onmogelijke opdracht temiddden van criminelen in het theocratisch-dictatoriale Amerika van de 21ste eeuw. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

Höhenangst (Houchang Allahyari, 1994, Oostenrijk). Oostenrijks publiekssucces is een psychologische studie naar de romance tussen een jonge ex-gedetineerde uit de grote stad en zijn nieuwe, op een boerderij gevonden liefde. ARD, 1.50-3.30u.

Tom Saywer (Don Taylor, 1973, VS). Muzikale familiefilm over Mark Twains 19de-eeuwse geesteskinderen. Bijrol van 10-jarige Jodie Foster. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., nagesynchroniseerd.

Huck and the King of Hearts (Michael Keusch, 1993, VS). Even vrije als eigentijdse adaptatie van Mark Twains klassieker speelt onder meer in Los Angeles en Las Vegas. Morgen, BBC2, 11.50-13.20u.

Evil in the Deep / Treasure of the Jamaica Reef (Virgina Stone, 1974, VS). Avonturenfilm over door haaien belaagde goudzoekers. Met Cheryl Ladd. Morgen, SBS6, 15.15-16.55u., onderbroken door reclame.