Selectie Muziek

Brundibar

Een kinderkoor, solisten uit acht landen en leden van het Wereld Jeugd Orkest geven 2 okt 19u30 in het Theater Zuider Amstelkanaal, Fred. Roeskestraat 84, Amsterdam olv Michel Tilkin een eenmalige uitvoering van de kinderopera Brundibar, tijdens de oorlog door de joods-Tsjechsische componist Hans Krása geschreven in het concentratiekamp Theresienstadt.

De opera gaat over de strijd tegen het kwade, het goede overwint. Inl www.brundibar.net en www.jmi.net.

Liszt Festival

Het elfde Franz Liszt Festival vindt in Amsterdam plaats van 1 t/m 3 okt met als motto `Franz Liszt, Europees componist'. Op 1 okt 15u30 klinkt in de Mozes en Aäronkerk op het Waterlooplein muziek van Liszt in Duitsland en Hongarije, oa de Graner Messe, die in deze kerk in 1866 werd uitgevoerd in aanwezigheid van de componist. Liszt in Frankrijk klinkt 1 okt 20u15 in het West-Indisch Huis, Herenmarkt 93; Liszt in Hongarije op 2 okt 20u15 in de Grote Zaal van het Concertgebouw en Liszt in Italië klinkt 3 okt 20u15 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Inl.: www.lisztkring.nl

Luchtkastelen

Het festival Luchtkastelen brengt een in drie steden een roulerend programma met eigentijdse orgelmuziek, gecomponeerd, geïmproviseerd en als onderdeel van een ensemble.

Het festival vindt plaats op 5, 6 en 7 okt in De Boom, Adm. de Ruyterweg 408 Amsterdam; de Laurenskerk in Rotterdam en de Nicolaïkerk in Utrecht, telkens om 20u15.

Inl 020-6226979 en kantoor@euronet.nl

Bach

Het Nederlands Bach Ensemble herdenkt de 250ste sterfdag van Bach met een concert waarin naast muziek van Bach een nieuwe werk van Daan Manneke klinkt: Monumentum - Gedanken zu Bach. 30 sept 20u St. Antoniuskerk Breda; 1 okt 15 uur St Franciscus Xaveriuskerk Amersfoort.

Marie-Claire Alain

De Franse organiste Marie-Claire Alain geeft 29 sept 20u het laatste concert op het Adema Schreurs-orgel van de Haagse St. Jacobuskerk aan de Parkstraat, voor het orgel gedurende drie jaar wordt gerestaureerd. Op het Franse programma muziek van De Grigny, Balabastre, Franck en van Albert en Jéhan Alain.

Muziek uit Epirus

Klarinettist Petro-Loukas Chalkiás en zijn Kompanía zijn meesters van de miroloi; klaagliederen die door merg en been gaan. 28 sept Theater Tinnenpot Gent (B), 29 sept Vredenburg Utrecht.

Rumbatá

De vanuit Nederland opererende salsaband Rumbatá viert zijn tienjarig bestaan met Cuatro Estaciones de América Latina, een suite die speciaal voor deze gelegenheid werd geschreven door Patricio Wang, José Lopretti, Juan Pablo Dobal en bandleider Jaime Rodríguez. 1 okt Kleine Komedie, 5 oktober A. Philipszaal Den Haag, 7 okt Concertzaal Tilburg, 13 okt Concertgebouw Haarlem, 14 okt Chassé Breda.

Richard Ashcroft

Ex-zanger van The Verve doet als solist een stapje terug, van de allergrootste festivals terug naar de clubs. 1 okt Paradiso, Amsterdam.

Marco Borsato

Vijf maal Ahoy' blijkt realistischer dan het afgelaste millenniumconcert in de Amsterdam Arena, voor de volkszanger die bij de opname van zijn laatste cd Luid en Duidelijk de violen bijna in brand zag vliegen. 1, 2, 3, 4 en 6 okt, Ahoy'Rotterdam.