Selectie Galerie

Berend Strik

De in New York woonachtige Nederlandse kunstenaar Berend Strik kreeg bekendheid met zijn `geborduurde' fotowerken. Voor zijn nieuwe serie, te zien in Galerie Fons Welters, heeft Strik voor het eerst gebruik gemaakt van tekeningen. Ook die zijn met behulp van de naaimachine bewerkt. Daarnaast wordt op de expositie voor het eerst Striks film How did you dare to scratch my white delicate chest? vertoond. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de eeneiige `Atlanta'-tweeling, twee meisjes die lijden aan een chronische zenuwziekte. T/m 21 okt, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Tom Bogaard

De schilderijen die Tom Bogaard onder de titel More songs about trips and destinations in Galerie Serieuze Zaken exposeert, gaan over reizen en vluchtige ontmoetingen. De Nederlander, die in Zweden woont, maakte de afgelopen jaren reizen naar o.a. Siberië en West-Afrika. Bogaart schildert impressies van vliegvelden en landschappen, maar ook portretten van de mensen die hij tegenkwam, zoals de jonge boksers op een bokstoernooi in Stockholm. T/m 28 okt, Elandsstraat 90, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Ecce Homo

In het kader van het honderdste sterfjaar van de filosoof Friedrich Wilhelm Nietzsche heeft het Nijmeegse kunstenaarsinitiatief De Paraplufabriek vijf jonge kunstenaars gevraagd te reageren op Nietzsches gedicht Ecce Homo. In hun schilderijen, foto's en videoinstallaties verbeelden de kunstenaars thema's als licht en duisternis, levenslust en energie, de nieuwe mens, angst en kwetsbaarheid. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Koen Delaere, Lin de Mol en Eric van de Pas. T/m 15 okt, Van Oldenbarneveltstraat 63a, Nijmegen. Do t/m zo 13-17u.

Switzerland on the move

Als onderdeel van de manifestatie Switzerland on the move Basel meets Rotterdam is in TENT een expositie te zien met werk van acht in Nederland wonende Zwitserse kunstenaars. De kunstenaars behoren allemaal tot dezelfde generatie, die in de jaren tachtig politiek actief was, vergelijkbaar met de Nederlandse kraakbeweging. Dit politieke bewustzijn klinkt nog steeds door in het werk van de Zwitsers. Zo heeft Moritz Ebinger zich verdiept in de ontwikkeling van de gezondheidszorg en houden Sabine Mooibroek en Elaine Vis zich beiden bezig met de verschillende talen van hun geboorteland. T/m 15 okt, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. Di t/m zo 11-18u.

En verder

Schilderijen van Stephen Bram t/m 31 okt in PS, Leidsekade 60, Amsterdam; tekeningen van Dieter Mammel en Edward Pien t/m 22 okt in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag.