Selectie Films

American Psycho

Knappe verfilming door Mary Harron van Bret Easton Ellis' bestseller uit 1991 over een psychotische seriemoordenaar (Christian Bale) die zijn macht als Wall Street-yuppie gebruikt om ongelimiteerd te doden. Meer dan een reconstructie van de jaren tachtig een surrealistische verbeelding van een waanwereld. In 15 theaters.

High Fidelity

Naar Chicago verplaatste, charmante verfilming van de roman van Nick Hornby, die een stem werd voor een hele generatie mannen die zich nog steeds jongens voelen. John Cusack speelt de eigenaar van platenzaak Championship Vinyl, die zich soms laat betrappen op gevoelens waar geen liedjes voor zijn. Amsterdam: Kriterion, De Uitkijk. Den Haag: Babylon. Enschede: Alhambra. Groningen: Poelestraat. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver.

Julien Donkey-Boy

Lyrische en stoutmoedige tweede film van regisseur Harmony Korine (Gummo) voert de toeschouwer binnen in het hoofd en de ontwrichtende wereld van de schizofrene Julien die met zijn tirannieke vader Werner Herzog en hoogzwangere moeder-zuster-geliefde Chloë Sevigny in de New Yorkse wijk Brooklyn woont. Amsterdam: kriterion. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Het Venster.

Kadosh

Derde deel van een trilogie over het leven in Israelische steden van Amos Gitai gaat over het harde lot van twee vrouwen in de ultra-orthodoxe wijk Mea Shearim in Jeruzulem. Voorbeeldig didactische film over twee dochters van wie de een zich aan de strenge regels onderwerpt en de ander in opstand komt. Amsterdam: The Movies, Het Ketelhuis. Breda: Chassé Cinema. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster.

Wilde Mossels

Grotendeels Zeeuws gesproken, eigenwijs debuut van regisseur Erik de Bruyn schildert met vaart en verstilling de paradoxale aantrekkelijkheid van verveling in de provincie. Onorthodoxe vormgeving maakt van Schouwen-Duiveland het mythische decor van een met zichzelf overhoop liggende Hamlet, tussen blijven en weggaan, zijn en niet zijn. In meer dan 18 theaters.

En verder

American Beauty Amsterdam: The Movies; Being John Malkovich Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Apeldoorn: Gigant. Delft: Filmhuis Lumen. Deventer: Filmhuis De Keizer. Utrecht: Springhaver; Bin ich Schön Middelburg: Cinema Middelburg; Dogma Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Utrecht:City/Movies; The Emperor And The Assassin Delft: Filmhuis Lumen; Magnolia Amsterdam: Kriterion. Bergen: CineBergen. Groningen: Poelestraat. Rotterdam:Cinerama. Utrecht: Springhaver. Winschoten: Hollywood; Galaxy Quest Utrecht: Catharijne; The Limey Amsterdam: The Movies. Maastricht: Lumière. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver; Sweet and Lowdown Veenendaal: Hofpleintheater. Zaandam: De Fabriek; De wind zal ons meenemen Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: t Hoogt.