Saoedi-Arabië weert Firestone-banden

De geplaagde bandenfabrikant Firestone heeft geen toegang meer tot Saoedi-Arabië. Het land heeft een importstop afgekondigd na Amerikaanse berichten dat Firestone-banden veel ongelukken met de Ford Explorer hadden veroorzaakt. Wereldwijd zouden de ondeugdelijke banden sinds 1991 zeker 101 mensen het leven hebben gekost. Firestone, dochter van het Japanse Bridgestone, haalde de afgelopen maanden al 6,5 miljoen banden terug. De Amerikaanse autoriteiten denken dat nog eens 1,4 miljoen Firestone-banden onveilig zijn.

Saoedi-Arabië is het eerste land dat de Firestone-banden buiten de grenzen houdt. Volgens het bedrijf gaat het om een zwaar overdreven reactie, omdat het verbod geldt voor alle bandentypes. Zo'n sanctie is in strijd met de bepalingen van de WTO, de Wereldhandelsorganisatie, waarvan Soedi-Arabië lid hoopt te worden, aldus Firestone. De producent heeft een klacht ingediend bij de Amerikaanse autoriteiten.