Reporter blijft Reporter

Onthullingen? Of we nog onthullingen kunnen verwachten vanavond in Reporter? Dat wil eindredacteur Marc Josten nog niet zeggen. Het onderzoeksjournalistieke programma van de KRO heeft vanavond een uitzending over de val van Bram Peper. Maar of het programma de voormalige burgemeester van Rotterdam en minister van Binnenlandse Zaken opnieuw in verlegenheid zal brengen, danwel hem juist krediet geeft, daarover wil Josten nog geen uitspraken doen – de concurrentie leest mee.

,,Laat ik me beperken te zeggen dat onze uitzending veel breder wordt dan Peper alleen. Het gaat over allerlei omstandigheden die tezamen hebben geleid tot zijn val. Het geeft een goed kijkje achter de schermen van Den Haag. Ik denk dat het een heel spannende uitzending wordt.''

Het gaat goed met Reporter, dank u. Het programma verhuist vandaag – omwille van de netprofilering bij de publieke omroepen – van het verdiepende, levensbeschouwelijke net Nederland 1, naar het progressieve, journalistieke en culturele net Nederland 3. Daar wisselt het de donderdagavond af met Zembla – drie weken Zembla, een week Reporter.

Hoewel ze de uitzendtijd delen, heeft Reporter er toch voor gekozen zelfstandig te blijven opereren. Het programma gaat niet samenwerken met Zembla, zoals Netwerk, Zembla en NOVA wel samenwerkingsverbanden zijn van AVRO, VARA, NPS, KRO en NCRV. Reporter wil Reporter blijven. Louter KRO dus.

Waarom eigenlijk? Waarom niet de krachten gebundeld? Had het niet meer voor de hand gelegen samen met Zembla opnieuw te beginnen?

,,Nee'', zegt Josten. ,,Daarvoor is Reporter in werkwijze te verschillend van Zembla. Reporter gaat uit van de macht. Stelt de vraag: `wat doet iemand fout aan de top'. Zembla daarentegen kijkt meer naar de slachtoffers. Heeft ook veel meer een reportagestijl dan Reporter. Zo kan ik me bijvoorbeeld een mooie Zembla herinneren over vluchtelingen die teruggingen naar Bosnië. Dan volgen ze die mensen lange tijd, en dat bepaalt het onderwerp. Dat is een wezenlijk andere benadering dan bijvoorbeeld het `Lieve Els-briefje' (de MSD-affaire) van Bolkestein. Daarin confronteer je iemand met feiten, zonder dat er een spatje reportage aan te pas komt. We gaan niet een dag met Bolkestein meelopen ofzo. Dat is een wezenlijk verschil.''

Inmiddels is een aantal mannen van Reporter uitgezwermd over de publieke omroep. Fons de Poel zit tegenwoordig bij Netwerk, net als Sven Kockelman, ook voormalig Reporter. Steven de Vogel, ook afkomstig van Reporter, is nu eindredacteur bij Zembla.

Hoe zit dat? Proberen de heren Netwerk en Zembla langzaamaan een Reporter-signatuur te geven?

,,Nee'', zegt Josten, zelf voormalig Vrij Nederland. ,,Daarvoor zijn de formats van Netwerk en Zembla veel te streng. Die verander je niet met een of twee nieuwe mensen. Maar het is wel zo dat we nu makkelijker met Zembla en KRO's Netwerk ideeën en onderwerpen uitwisselen nu er mensen zitten met wie je vroeger hebt samengewerkt. Daar proberen we wel ons voordeel mee te doen. Maar we houden onze eigen stijl.''

Reporter, Ned.3, 21.09-22.00u.

    • Japke-d. Bouma