Opstand in de Britse literatuur

`Banaal en reactionair' luidde het commentaar in The Times Literary Supplement; `roekeloos simpel' oordeelde The Guardian; `een handige marketingstrategie' suggereerde The Independent on Sunday. De reacties op het geruchtmakende tien-puntenmanifest van de `New Puritans', een samenwerkingsverband van vijftien schrijvers, waren de afgelopen weken niet mals.

Nu de bloemlezing All Hail the New Puritans (uitg. Fourth Estate) vanaf vandaag in de winkels ligt, kan ook de gewone lezer oordelen over de nieuwe `jonge Turken' van de Britse literatuur.

All Hail the New Puritans, vijftien korte verhalen voorafgegaan door een `Pledge', is samengesteld door Nicholas Blincoe (pseudoniem van een schrijverscollectief) en Matt Thorne. Het strak vormgegeven boek – witte omslag, koelblauwe belettering – bevat nieuw werk van schrijvers als Alex Garland (bekend van The Beach), Geoff Dyer (The Search) en Rebbecca Ray (A Certain Age).

Ze hielden zich daarbij aan `The New Puritan Manifesto' dat voorin het boek staat afgedrukt en dat behalve `wees een echte verteller' en `gebruik geen ingewikkelde interpunctie' de volgende geboden telt: schrijf geen poëzie, doorbreek iedere genrebeperking, hang niet de alwetende verteller uit, gebruik geen flashbacks of andere verteltrucs, situeer je verhalen in de herkenbare eigen tijd, besteed geen aandacht aan toekomst of verleden, wees niet bang voor moralisme, en kies bij twijfel altijd voor inhoud boven vorm.

De New Puritans, die de naam van hun bloemlezing ontlenen aan een song van de jaren-tachtiggroep The Fall, zijn tussen de 26 en 36, en verzetten zich volgens hun woordvoerders tegen `dinosaurussen' als Martin Amis en Salman Rushdie. Volgens de recensent van The Independent on Sunday, die deze week de voorpagina van de culturele bijlage aan The New Puritans wijdde, vormen ze de eerste literaire beweging in Groot-Brittannië sinds Wyndham Lewis in 1914 het Vorticisme introduceerde. De Puritans hebben hun manifest goed getimed: volgende week worden de nominaties verwacht voor de belangrijkste onderscheiding van het literaire establishment, de Booker Prize.