Nederlandse hockeyersin finale via strafballen

Door een zege op gastland Australië heeft de Nederlandse hockeyploeg vandaag de finale van het olympisch toernooi bereikt. In de eindstrijd is Zuid-Korea zaterdag de tegenstander.

Na de officiële speeltijd, die doelpuntloos eindigde, moesten strafballen de beslissing brengen. Doelman Ronald Jansen stal de show. Bij een 5-4 voorsprong voor Nederland tikte hij de laatste Australische strafbal van Brent Livermore naast zijn doel. Daarvoor hadden Lomans, Van Pelt, Geeris, Veen en Eikelboom raak gepusht.

Het Nederlandse tennisduo Kristie Boogert en Miriam Oremans moest vandaag in de finale van het vrouwendubbel genoegen nemen met de zilveren medaille. In de eindstrijd waren Venus en Serena Williams oppermachtig. De Amerikaanse zusters wonnen met tweemaal 6-1. ,,Zij zijn van een ander kaliber'', zei Oremans.

De zeilers namen op de dertiende dag van de Spelen revanche voor de slechte prestaties een dag eerder. Het team van Roy Heiner plaatste zich na een matchrace met Nieuw Zeeland alsnog voor de halve finale van de Soling-klasse. Margriet Matthijsse won de negende race in de Europe-klasse en rukte op van de vijfde naar de derde plaats in het algemeen klassement. De Nederlandse springruiters stelden in de landenwedstrijd teleur met een vijfde plaats.

Bij het atletiek zorgde Konstantinos Kenteris voor de verrassing van de dag. In een veld met zeven zwarte lopers won de blanke Griekse sprinter de 200 meter hardlopen in een tijd van 20,09 seconden. Bij de vrouwen won de Amerikaanse Marion Jones op dezelfde afstand haar tweede goud. Ivan Pedroso werd olympisch kampioen verspringen. De Cubaan kwam tot een afstand van 8,55 meter. De Noorse vrouwen wonnen het voetbaltoernooi.

SPELEN: pagina 11 en 13

DOSSIER: www.nrc.nl