Kouchner in race UNHCR

De Franse VN-bestuurder in Kosovo, Bernard Kouchner, heeft gisteren in New York verklaard kandidaat te zijn voor de post van Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. Nederland heeft minister Pronk (VROM) gelanceerd voor de baan bij UNHCR. Afgelopen zaterdag meldde deze krant dat premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) de indruk hebben na gesprekken met VN-chef Kofi Annan dat er nog maar twee kandidaten over zijn: Pronk en de Noorse oud-minister van Buitenlandse Zaken Knut Vollebaek. Kouchner is afgevallen, is volgens ingewijden de indruk van de Nederlandse regering.

Kouchner zei gisteren op de vraag of hij kandidaat is: ,,Het is algemeen bekend. Dus ja, ik ben het.'' Hij voegde er aan toe: ,,Het hangt af van mijn land. Het hangt voornamelijk af van de beslissing van de secretaris-generaal.'' Annan benoemt de UNHCR-topman zelf. Volgens VN-bronnen zijn er in elk geval zeven kandidaten.