KORTWEG

Strips

België neemt de stripkunst serieus. De Brusselse VVV heeft een brochure uitgebracht met een stripparcours van 6 km. Op 23 kaarten staan beelden van striptekenaars en adressen waar deze afbeeldingen zijn te vinden. In de metro, vanaf een muur of in een bar: Suske en Wiske, Robbedoes of Nero zien op u neer tijdens uw wandeltocht door Brussel.

*Strip Parcours, 50 BeF, verkrijgbaar bij de Dienst voor Toerisme en Informatie van Brussel, Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel. Inl 003225138940

United Airlines

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines is nu ook in Nederland een eigen website met on line boekingsmogelijkheden begonnen. Behalve voor reserveringen kunnen reizigers op de webpagina's ook terecht voor vluchtinformatie, bonusmijlen, specifieke reisinformatie en voor het reserveren van hotelkamers en het huren van auto's. De Nederlandse website, www.unitedairlines.nl, of door middel van het dubbelklikken op de `worldwide sites' button op www.united.com, biedt gebruikers: het reserveren en kopen van tickets op alle vluchten van United Airlines, United Shuttle of United Express. Ticketbedragen zijn in Nederlandse guldens.

Zie voor on line boeken ook: http://www.d-reizen.nl

D-reizen.nl heeft vele last-minute aanbiedingen per dag van meer dan veertig touroperators, waaronder Holland International, Neckermann en Arke, die direct op de site te boeken zijn. Ook de betaling op de site zou naar hun zeggen eenvoudig en zonder creditcard mogelijk zijn. D-reizen.nl belooft in één keer een totaal overzicht te geven van bijna alle last-minute vakanties van de Nederlandse reisorganisaties.

*www.unitedairlines.nl, www.united.com en www.d-reizen.nl

Kompas

Bijna iedereen heeft er één in huis, maar slechts weinigen weten hoe ermee om te gaan: een kompas. Altijd handig om bij je hebben voor als je verdwaalt, maar dan moet je wel weten hoe hem te gebruiken. Voor wie zich nu eindelijk eens goed beslagen op pad wil begeven, is er bij uitgeverij Elmar een handzaam boekje verschenen. Daarin wordt aan de hand van duidelijke illustraties werking en gebruik van kaart, kompas, hoogtemeter en GPS uitgelegd. Hierna kan die wandeling in de Wicklow Mountains niet meer mis gaan.

*Handboek Oriëntatie voor de Wereldreiziger, Keesjan van den Heerik, Uitg. Elmar. ƒ29,95

Vakantiegroet.nl

De techniek is nu zo ver gevorderd dat je voor een vakantiegroet niet meer naar je vakantiebestemming hoeft te gaan. Vanachter je bureau kun je je vrienden een virtuele kaart sturen uit elk willekeurig land. De digitale ansichtkaarten-molen met email-vakantiegroeten uit de hele wereld blijkt volgens de organisatoren een groot succes. Na www.vakantiegroet.nl is er nu ook een internationale versie op www.marcopolocards.com (Engels) gekomen en op www.semesterkort.com staan ruim duizend vakantiekaarten klaar om verzonden te worden.

*www.vakantiegroet.nl, www.marcopolocards.com en www.semesterkort.com

Stena

Stena stunt met een `vroegboek'-aanbod voor retourovertochten van Calais naar Dover. Wie voor 5 januari 2001 reserveert en betaalt, reist met een personenauto en maximaal negen passagiers vanaf ƒ294 (vijf dagen retour). De prijs voor dezelfde ticket nu: ƒ520. Kost een standaardretour nu ƒ850, bij een vroegboektarief wordt dat ƒ426.

*P&O Stena Line, 020-2013476. Ma t/m za van 8u30-18u.

Fietsen Brandenburg

De VVV van de Duitse deelstaat Brandenburg heeft een fietsbrochure uitgebracht met 21 routes. Rondom Berlijn zijn trajecten uitgezet variërend van rondreizen door landschapsparken tot afstandsparcours van 300 km.

*De brochure is gratis en op te vragen bij het Infocentrum Brandenburg in Nederland, 0118-616161

Fietsen Nederland

Aan een koordje en met klittenband verzegeld kan de `sterkste fietskaart van Nederland' op elke fietstocht mee. Op de kaart van volgens de makers `sterke en watervaste kunststof' staan op schaal 1:200.000, ook weer volgens de samenstellers: alle wegen en paden en alle bewegwijzerde routes. De kaarten van Nederland-Noord en -Zuid geven veel extra informatie: het telefoonnummer van telewekker, adressen voor onderdak, alarmnummers en enkele voor fietsers interessante websites.

*De sterkste fietskaart van Nederland, Deel 1 Noord, Deel 2 Zuid, Smulders Kompaskaarten, ƒ19,50 p.s.