KINDERAGENDA

Varkens

Het enige dat ontbreekt is een echt varken, maar verder heeft Tjalina Olsder uit Beetsterzwaag alle varkensspulletjes die je maar kunt bedenken. Varkensknuffels, varkensspaarpotten, mokken met varkens, theedoeken met varkens etc. Het meest bijzondere aan haar verzameling vindt ze het uithangbordje met de tekst `Pas op Loslopend varken'. Een deel van Tjalina's verzameling is nu t/m 10 oktober tentoongesteld in De Verzamelplaats, in het Fries Museum, Leeuwarden. Daar mag een kind om de vier weken zelf een tentoonstelling inrichten met zijn of haar verzameling. Dus spaar je sleutelhangers, postzegels, schelpen, skeletjes, plaatjes van de Spice Girls of Harry Potterspulletjes en bel of schrijf het museum over jouw expositie, want in Leeuwarden zijn ze op zoek naar nieuwe verzamelaars.

*Varkens van Tjalina Olsder in De Verzamelplaats t/m 10 okt in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Open di-zo 11-17u. Toegang CJP, 65+ en kinderen van 7 t/m 15 jaar ƒ5, daarboven ƒ7,50. Museumjaarkaart gratis en kinderen t/m 6 jaar ook. Inl 058-2555500.

Dierendag

Volgende week woensdag 4 oktober is het dierendag en dan worden alle dieren in het Legermuseum in het zonnetje gezet. Eerst is er een speciale rondleiding langs alle dieren die in het museum staan opgesteld en dat zijn er best veel. Denk maar eens aan alle postduiven, die in oorlogstijd een belangrijke taak hadden of aan het paard van de toernooiridder. Van het allermooiste of liefste dier wordt na de rondleiding een schilderij gemaakt in een echt passe-partout.

*Rondleiding langs alle dieren en een dierenschilderworkshop op wo 4 okt van 14-16u in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Deelname inclusief toegang tot het museum ƒ3, volwassen begeleiders ƒ6. Res 015-2150549.

Jeugdnatuurweek

`Natuur in de Maak' dat is het thema van de Nationale Jeugdnatuurweek die van 30 september t/m 8 oktober gehouden wordt. Bij De Vrije Vogel Club die de week organiseert kunnen jongeren van 10 t/m 16 jaar vanaf zo'n 150 `Vrije Vogelpunten' over heel Nederland mee de natuur in. Zo kan je in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten onderzoek doen naar de wilg. Met een planten- en dierenzoekkaart en loep ga je op zoek naar kleine dieren die in de boom wonen, maar ook naar zaden van andere planten die in de wilg te vinden zijn. Er is een spannende speurroute door het rietland en een wandeling met opdrachten over het veenwiedepad bij Wanneperveen. Als je je aanmeldt voor een van de activiteiten krijg je gratis het speciale themanummer van Vrije Vogels, het jeugdnatuurblad van Nederland.

Zondag 1 oktober is er in De Wieden een natuurdag voor het hele gezin en oma's en opa's mogen ook mee. Voor kinderen vanaf 4 jaar speelt theatergroep Manet om 13u30 Tim is verliefd en de rest van het gezin kan manden en eendenkorven van wilgentakken maken, als natuurspeurneus aan de gang of op onderzoek uit. Het programma is van 11-15u, kosten ƒ5 per gezin, voor leden is het gratis. Op woensdag 4 oktober is er in De Wieden ook nog een middag voor kinderen van 8 t/m 12 jaar over het Geheimzinnig Rietland. De middag begint om 13u30 en kost ƒ3,50 voor niet-leden en ƒ2,50 voor leden. Aanmelden: 0527-246644.

*De Nationale Jeugdnatuurweek met activiteiten op zo'n 150 plaatsen in Nederland. Algemeen inl 030-6937755 (Vogelbescherming Nederland). Natuurdag voor het hele gezin op zo 1 okt van 11-15u in bezoekerscentrum van de vereniging van Natuurmonumenten De Wieden, St Jansklooster (aan de Beulakerwijde). wo 4 okt vanaf 13u30 is er voor kinderen een middag over het rietland, aanmelden 0527-246644.

Monnikenwerk

Waren er in de vijftiende eeuw al boeken voor kinderen? En als die er waren hoe zagen ze er dan uit? Wat voor materiaal werd er gebruikt? Vast geen kleurpotlood of balpen. Op al die vragen krijg je een antwoord op de rondleiding `Schrijven als een monnik' in Kasteel Huis Bergh in `s-Heerenberg. De rondleiding begint met een bezoek aan de zaal met Middeleeuwse handschriften en gedrukte boeken. Kinderen moeten kijken in welke taal de boeken zijn geschreven en van welke materialen ze gemaakt zijn. Daarna kunnen ze zelf aan de slag met een ganzenveer en inkt. Ze kunnen een verhaal afmaken, een verhaal `invullen' en een eigen miniatuur maken. Het programma is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Voor kinderen vanaf 5 jaar zijn er eenvoudiger opdrachten, die met behulp van ouders uitgevoerd kunnen worden.

*Monnikenwerk - meesterwerk elke zondagmiddag om 14u30 (met uitzondering van de herfstvakantie) in Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, s' Heerenberg. Het programma is voor kinderen vanaf 10 jaar, vanaf 5 is er een ander programma waarvoor hulp van ouders nodig is. Entree kinderen tot 13 jaar ƒ5, volwassenen ƒ10. Inl 0314-663830.

Kinderboekenweek

Volgende week woensdag 4 oktober wordt de Kinderboekenweek 2000 officieel in Utrecht geopend, maar die woensdag wordt er in sommige (kinder)boekwinkels toch ook al voorgelezen, verteld over kinderboeken en vragen beantwoord. Zo wordt het eerste exemplaar van Mats en de Moedmannetjes van Kate Schlingemann om 14u uitgereikt bij de....kinderkapper van kinderwinkel Teuntje, Haarlemmerdijk 132, Amsterdam. Na de presentatie kunnen kinderen Moedmannetjes knutselen, op de foto terwijl ze in de Matsstoel zitten en kinderen die Mats heten worden gratis geknipt door de kinderkapper. (Misschien begrijpt je dat het boek over Mats gaat die naar de kapper moet, maar niet durft).

Bij de Utrechtse Kinderboekhandel wordt een Harry Potterwedstrijd gehouden. In Utrecht hopen ze nog steeds dat Joanne Rowling, de schrijfster van de boeken, naar Utrecht komt. Maar eigenlijk wil ze helemaal niet en daarom vragen ze nu aan alle Potterfans of zij willen tekenen wat er gebeurt als Harry Potter zelf eens op bezoek zou komen in Utrecht. Met welk vervoermiddel zal hij komen? Welke vrienden zal hij meebrengen (Ron, Hermelien of misschien Dobby?). Zal Voldemort op de loer liggen? Je mag zelf komen tekenen op de Utrechtse Ganzenmarkt, maar je kunt ook het wedstrijdformulier in de winkel komen ophalen of printen vanaf de website www.kinderboekwinkel.nl onder Winkels en dan onder Utrecht. Op deze website zijn ook veel links te zien die je weer op ideeën brengen. De inzendtermijn sluit op 21 oktober. Inl 030-2322057.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker