Kafelnikov wint goud in tennisfinale

De Russische tennisser Yevgeni Kafelnikov heeft vandaag in Sydney het olympisch toernooi gewonnen. Hij won in een boeiende finale in vijf sets van de Duitser Tommy Haas: 7-6, 3-6, 6-2, 4-6 en 6-3.

Australië brengt het beste naar boven bij Kafelnikov. Nadat hij vorig jaar in Melbourne zijn tweede grandslamtitel veroverde, won hij vanochtend weer een belangrijk toernooi Down Under. ,,De olympische titel betekent wellicht nog meer voor me dan mijn twee grandslams'', jubelde Kafelnikov. ,,Mijn carrière zal in elk geval niet worden vergeten.''

Kafelnikov raakte gedeprimeerd door zijn slechte spel bij de US Open en liet doorschemeren zich wellicht te zullen terugtrekken voor de Spelen. ,,Ik concludeerde op Flushing Meadows slechts dat ik geen greintje zelfvertrouwen bezat en dat mijn spel nergens op leek. Ik achtte mezelf niet in staat de gouden medaille te winnen. Dat maakt deze titel speciaal voor me.''

Tegelijkertijd besefte Kafelnikov dat hij in Sydney een matig seizoen in één klap kon doen vergeten door voor zijn vaderland een gouden medaille te winnen. ,,De Spelen betekenen heel veel voor Rusland'', zei hij. ,,Niemand zal nog praten over mijn onopvallende resultaten in dit jaar nu ik olympisch kampioen ben geworden. De Russen zullen dit seizoen juist het beste uit mijn carrière noemen. Bovendien was dit mijn laatste kans. Over vier jaar tennis ik wellicht nog als ik dertig jaar ben, maar op die leeftijd win ik geen gouden medaille meer. ''

Vanochtend moest Kafelnikov diep in zijn reserves tasten tegen de sterk spelende Haas, die dit jaar met een heupblessure had gesukkeld. Bij aankomst in Australië kreeg Haas vervolgens last van zijn rug. ,,Het leek me aanvankelijk zinloos aan de Spelen mee te doen'', vertelde Haas. ,,Maar ik ging me steeds beter voelen.''

Vanochtend gaf hij zich pas na een marathon van drieënhalf uur gewonnen aan Kafelnikov, die de US Open-titel van zijn landgenoot Marat Safin beantwoordde met olympisch goud. Bij de vrouwen ging de zilveren medaille naar de Russin Dementieva en Kafelnikov concludeerde lachend dat ,,Rusland de tennissport begint te domineren.''