JEUGDTELEVISIE: WILLEM WEVER

In Willem Wever krijgen kinderen antwoord op prangende vragen. Uiteenlopende dingen willen ze weten: waarom elanden hun gewei verliezen, hoe een straaljager werkt, waarom een scheet stinkt. Presentator Kasper van Kooten gaat met de vraagsteller op zoek naar het antwoord, soms zelfs tot in een ver buitenland aan toe. In Costa Rica ontdekte een jongen waarom de bananen krom zijn.

Leuk aan Willem Wever zijn de vragen, interessant de antwoorden, zij het niet helemaal bevredigend. Want waarom een scheet stinkt, weten we sinds de vorige aflevering, maar niet waarom nou juist cola zoveel gasvorming geeft. Jammer is dat in Willem Wever de verhouding kind-volwassenen consequent en op een overdreven manier wordt omgedraaid. Het kind moet de wijsneus uithangen, terwijl Van Kooten net zo goed in koeienletters `kluns' op zijn voorhoofd zou kunnen schrijven. ,,He, let eens op, die meneer is aan het uitleggen'', moet zo'n kind dan bijvoorbeeld tegen Van Kooten zeggen, middenin een exposé van een dokter.

Als de presentator niet voortdurend maar af en toe iets oenigs zou doen of zeggen, zou dat al veel schelen. Kasper van Kooten, die na zeven jaar de succesvolle Jochem van Gelder als presentator is opgevolgd, heeft op zich wel de juiste, vriendelijke uitstraling voor Willem Wever. Ook komt het goed uit dat zijn gezicht altijd een wat verwonderde uitdrukking heeft, een beetje die van een kuikentje dat net uit zijn ei komt.

Dat makers van dit soort informatieve kinderprogramma's beducht zijn voor saaiheid, is wel terecht. Iemand die iets uitlegt biedt doorgaans nou eenmaal niet de meest levendige televisie om naar te kijken. Daarom wordt er in Willem Wever voor zo'n neppige, olijke toon gekozen. Bij Het Klokhuis, dat ook vragen van kinderen binnenkrijgt, maar waar doorgaans wat grotere vraagstukken aan de orde komen, is dit eleganter opgelost. De informatieve gedeelten worden afgewisseld met sketches waarin professionele acteurs alles in het absurde trekken. Groot Licht, het kennisprogramma voor jongeren van de KRO, heeft twee presentatoren (Yvon Jaspers en Johan Terryn) die elkaar geregeld in het ootje nemen. Ook dat is een beetje flauw.

Willem Wever, zaterdag, Ned.1, 18.59u. Tekst Judith Eiselin, foto NCRV)