`Jeruzalem en Al-Qods aparte hoofdsteden'

De Israelische premier Ehud Barak heeft voor het eerst verklaard dat Jeruzalem en Al-Qods (de Arabische naam voor Jeruzalem) de naast elkaar gelegen hoofdsteden zullen zijn van respectievelijk Israel en de Palestijnse staat als het vredesproces tot een akkoord leidt.

Barak zei dit in een vraaggesprek met de Engelstalige Jerusalem Post dat morgen volledig wordt afgedrukt maar waarvan delen vandaag werden gepubliceerd. Israelische en Palestijnse onderhandelaars proberen op het ogenblik in Washington onder Amerikaanse bemiddeling tot een doorbraak in het vredesproces te komen. In Jeruzalem zelf leidde een zeer omstreden bezoek van de rechtse oppositieleider Ariel Sharon aan de Tempelberg vandaag tot onlusten.

Barak zei dat de ,,Palestijnse hoofdstad, genaamd Al-Qods'' de sectoren zal omvatten ,,waarover we het eens worden''. De Israelische hoofdstad Jeruzalem zal behalve het joodse West-Jeruzalem de nabijgelegen joodse nederzettingen Givat Ze'ev, Ma'aleh Adumim en Gush Etzion omvatten en bijna alle joodse wijken die sinds de bezetting in 1967 in de Arabische oostelijke sector zijn gebouwd. Over de door beide partijen fel omstreden Tempelberg, door de Arabieren Haram as-Sharif genaamd, wilde Barak ,,op dit moment'' niets zeggen.

Baraks uitspraken over Jeruzalem doen sterk denken aan het Beilin-Abu-Mazen document uit 1995. Daarin staat dat ,,beide partijen erkennen dat het westelijk deel van de stad Yerushalayim zal zijn, en het Arabische oostelijk deel, onder Palestijnse soevereiniteit, Al-Qods''.

Barak sloot anderzijds een deel-akkoord met de Palestijnen niet uit over alles behalve Jeruzalem en de Tempelberg. Een regeling voor Jeruzalem zou dan een jaar of twee worden uitgesteld, en een oplossing voor de Tempelberg nog eens tien jaar. Zolang zou de status-quo moeten worden gehandhaafd.

Zeker vier Palestijnen werden vanochtend gewond bij Palestijnse protesten tegen het bezoek van Likud-leider Sharon aan de Tempelberg, die de op twee na heiligste plaatsen van de islam herbergt. Palestijnse betogers gooiden met stenen en flessen, en Israelische militairen die Sharon beschermden schoten met rubberkogels terug. De Palestijnse leider Arafat noemde het bezoek van Sharon ,,zeer gevaarlijk''. Hij zei dat Arabische en islamitische landen zeer snel moeten handelen om de islamitische heiligdommen te beschermen.

Sharon, die fel is gekant tegen concessies aan de Palestijnen, ontkende dat hij probeerde onlusten uit te lokken. ,,De Tempelberg is in onze handen'', zei hij naar de woorden van een Israelische legerofficier na de bezetting van Oost-Jeruzalem in 1967. Minister van Justitie Jossi Beilin (van het Beilin-Abu-Mazen document) meende dat Sharon ,,erin slaagt om wat legitiem is in een provocatie te veranderen''.