Internationaal

LONDEN

De beurzen van Europa moesten vanochtend een deel van de winst van gisteren inleveren. Net als op de Amerikaanse en Japanse beurzen daalden de indices van Londen, Frankfurt en Parijs. Onzekerheid over de uitkomst van het Deense euroreferendum hield de beurzen in haar greep. De markt wist niet goed richting te vinden: van de honderd bedrijven die in de Britse FTSE-100 zijn opgenomen stegen er 47 en daalden er 50. Deze index noteerde rond het middaguur 6.247 punten, een daling van 0,36 procent. Warenhuisketen Marks & Spencer behoorde tot de grootste verliezers. Het fonds moest 6,8 procent inleveren. British Aerospace was met 3,7 procent de grootste stijger.

FRANKFURT

In het spoor van de Europese daling van technologieaandelen moest vandaag ook de Duitse beurs omlaag. Siemens leverde meer dan 3 procent in, Deutsche Telekom verloor 0,3 procent. De koers van DaimlerChrysler duikelde bijna 4 procent naar 50,82 euro. Tegen de middag stond de DAX-index op 6.759 punten, een daling van 0,81 procent.

PARIJS

De Parijse beurs had vanochtend te kampen met dalende media- en technologie-aandelen. Zo moest mediaconcern TF1 7 procent inleveren. Onder de technologiebedrijven behoorden Alcatel, STMicroelectronics en Cap Gemini tot de verliezers. Rond het middaguur stond de Parijse index, de CAC-40, op 6.275 punten, een daling van 0,7 procent.

TOKIO

Het tegenvallende slot van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq stond vandaag een opleving van de beurs in Tokio in de weg. De Nikkei-index van 225 aandelen sloot 0,1 procent lager op 15.627 punten. De dag begon hoopvol voor de Japanse beurs. De aandelen veerden over een breed front op na gunstige cijfers van het ministerie van Handel en Industrie. Volgens het departement lag de industriële productie in Japan in augustus 3,3 procent hoger dan de maand ervoor. In juli was de productie nog met 0,9 procent gekrompen.

NEW YORK

Technologie- en internetfondsen veroorzaakten gisteren voor de vijfde opeenvolgende dag een teruggang van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. De index verloor 0,89 procent op 3.656 punten. De Dow-Jonesindex eindigde nagenoeg onveranderd. Deze graadmeter noteerde aan het einde van de handel 0,03 procent lager op 10.628 punten.

Opvallende daler op de Nasdaq was Priceline.com, dat tickets via internet verkoopt. Het bedrijf kondigde aan dat de winst in het derde kwartaal lager uitvalt dan was verwacht en verloor daarop ruim 42 procent.