Hier & Daar

Paddenstoelen

In de maand oktober organiseert de IVN allerlei herfstwandelingen. Op zondag 1 okt zijn er vijf paddestoelenwandelingen in verschillende delen van het land, onder meer in de omgeving van Oisterwijk, Erp en Gemert, Helmond en tussen Niers en Kendel. In Oisterwijk is het vertrekpunt het IVN Bezoekerscentrum en begint de wandeling om 14u. De fietstocht van de IVN-afdeling Maas en Niers begint om 11u bij Gaststätte Evers in Hommersum (Inl 0485-517122).

*IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie Inl 020-6228115

Tentenshow

De ANWB en Op Pad organiseren op 30 sept en 1 okt een tentenshow in het Larserbos bij Lelystad. Ruim duizend tenten kunnen worden bekeken, variërend van superkleine lichtgewichttenten tot royale gezinstenten. Verder zijn er ook stands met kampeeraccessoires, kleding en schoenen.

*Tentenshow za 30 sept en zo 1 okt 10-17u ANWB-terrein Larserbos Entree en parkeren gratis Inl 0800-0503

Paranormaal

Wie alles wil weten over handlijnkunde, numerologie of paranormale geneeswijzen, kan zaterdag en zondag terecht op het Paranormaal Alternatief van Darling Market in Rijswijk. Op de beurs zijn ruim tweehonderdvijfenzeventig stands aanwezig met natuurvoeding, etherische oliën, didgeridoos, klankschalen, mineralen en uiteraard ook met New Age muziek. Verder is er een uitgebreid programma met lezingen en workshops (b.v. didgeridoo-spelen). In de naastgelegen M-hal wordt tegelijkertijd een Verzamelweekeinde gehouden.

*Paranormaal Alternatief Darling Market, Volmerlaan 12 Rijswijk za 30 sept zo 1 okt 10-18u Entree ƒ10 tot 12 jr ƒ7,50

Deshima-veiling

Bij veilinghuis Glerum wordt dinsdag 3 oktober The Deshima Sale gehouden, ter gelegenheid van 400 jaar betrekkingen tussen Japan en Nederland. Onder de hamer komen onder meer zwaarden, porseleinen kommen en schalen, okimono's en vele tientallen netsukes. Een bijzonder en kostbaar stuk is een Arita VOC-schotel, versierd met granaatappels, bambo en pioenrozen. Richtprijs tussen de 18.000 en 25.000 gulden. De netsukes worden geraamd op 4 tot 600 gulden per stuk.

*Deshima Sale Glerum, Lekstraat 63 Amsterdam Kijkdagen 28 sept t/m 1 okt 10-16u

Veiling di 3 okt 10u30 Catalogus ƒ30 Inl 020-3012950 www.glerum.nl

Atelierroute

Ruim 140 beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten in de regio Eindhoven zetten komend weekeinde hun ateliers open voor bezoekers. Verder is op het terrein van NRE aan de Nachtegaallaan 15 een aantal installaties te zien. Volgens de organisatie is de route uitermate geschikt om fietsend af te leggen.

*Atelierroute 30 sept, 1 okt en ook 7 en 8 okt 12-17u Plattegrond gratis verkrijgbaar bij expositieruimte De Krabbedans in De Witte Dame (Willemstraat 10, Eindhoven), of de plaatselijke VVV's en bibliotheken in de regio Inl www.atelierroute.nl

Fokker Fly-in

Op Lelystad Airport is op vrijdag 29 september een Fly-in waar onder meer een Fokker 60 van de Koninklijke Luchtmacht, een Fokker VFW-614 straalverkeersvliegtuig en enkele Cityhoppers te zien zijn. Verder zijn er ook enkele historische vliegtuigen te bekijken zoals de Fokker Spin uit 1911 en twee Fokker Driedekkers uit de Eerste Wereldoorlog. Er kunnen die dag ook rondvluchten worden gemaakt.

*Fokker Fly-in Lelystad Airport 29 sept 10-19u Entree ƒ15 (incl. toegang Uiverdome) Rondvlucht vanaf Lelystad ƒ150 p.p. Inl 020-4068000 of www.aviodome.nl

Flight Simulator

Wie altijd al een vliegtuig heeft willen besturen kan virtueel oefenen in Aviodome op Schiphol. Daar is het Flight Simulator weekeinde met demonstraties: verkeersleiding, ontwerpen van cockpitpanelen en cockpits met FS-opstelling. Er kunnen ook producten worden gekocht als joysticks, voetpedalen en software. In Aviodome is ook de expositie `Vliegende Hollanders' te zien met 25 historische Nederlandse vliegtuigen.

*Nationaal Flight Simulatorweekend 30 sept en 1 okt 10-17u Entree ƒ15 4 t/m 12 ƒ12,50 Inl 020-4068000 of www.aviodome.nl

Antiques & Trends

In de Gashouder van de Westergasfabriek in Amsterdam wordt van 28 sept t/m 1 oktober de Antiques & Trends Fair gehouden. Er zijn circa vijftig exposanten met meubelen, kunst, zilver en maritiem antiek, maar ook brocante en kleding. Er worden lezingen gehouden over Engels theegebruik in de 19de eeuw en en er wordt gedemonstreerd hoe oude voorwerpen opnieuw kunnen worden verzilverd.

*Zesde Antiques & Trends Fair Westergasfabriek, Haarlemmerweg 8, Amsterdam Entree ƒ15 4 t/m 16 jr ƒ7,50 do 18-22 u, vrij 11-22u, za en zo 11-18u

Inl 0297-526747