Heerenveen ook tegen Grieken in figurantenrol

Het leerproces van Heerenveen in de Champions League levert nog geen rendement op. De Friese outsider in het Europese voetbalgala bleek gisteravond ook te licht voor Olympiakos Piraeus, dat in de tweede helft door twee kopballen van Giovanni de wedstrijd besliste: 2-0. In Athene koesterde Heerenveen slechts de olympische gedachte: deelnemen is belangrijker dan winnen.

,,Je kunt het voetballen op dit niveau alleen leren door er aan mee te doen'', zei trainer Foppe de Haan achteraf. En daarmee wilde hij aangeven dat Heerenveen nog geen genoeg heeft van de figurantenrol in Groep C. ,,Het ging al weer beter dan tegen Lyon en Valencia.'' Maar na drie wedstrijden staat Heerenveen op nul punten.

Onervarenheid speelt Heerenveen duidelijk parten. Op het moment dat de tegenstander de teugels laat vieren, ontbreekt bij de Friezen de koelbloedigheid om toe te slaan. ,,Verdorie, er had meer ingezeten'', zei De Haan gisteravond. Hij refereerde aan drie kansen die Heerenveen onbenut liet. Rond de vijfde minuut zorgden twee corners van Nurmela voor gevaar in de Griekse defensie. Een kopbal van Huizingh werd van de lijn gehaald en even later was ook Jensen met het hoofd dicht bij een doelpunt. Even later aarzelde Nurmela voor het Griekse doel.

Olympiakos, dat werd gesteund door 45.000 fans in een stadion dat een capaciteit heeft van 75.000 toeschouwers, trad Heerenveen aanvankelijk te lichtzinnig tegemoet. Sterspelers als Luciano, Oforiquaye, Ze Elias, Giovanni en Djordjevic waren slechts uit op individuele succesjes. Heerenveen kon ondanks veel balverlies controle houden over de wedstrijd. De tactische aanwijzingen van De Haan werden goed uitgevoerd, maar de kansen werden gemist. De Haan: ,,Als je in zo'n wedstrijd de kansen niet benut, krijg je later de rekening gepresenteerd.''

Heerenveen werd in de tweede helft inderdaad snel ontmaskerd. Olympiakos voerde het tempo op en de Friezen raakten in paniek. Te vaak werd de bal lukraak naar voren geschoten, waar de drie spitsen Nurmela, Huizingh en Lurling zich niet erg balvast toonden. Met name Lurling had een off-day. Hij was in negatieve zin betrokken bij het eerste doelpunt van Olympiakos. Toen de Grieken een vrije trap mochten nemen, liep hij nonchalant richting doel waardoor hij niet zag dat Luciano in zijn rug naar de achterlijn stormde. Diens voorzet werd door Giovanni perfect ingekopt. In de hectische situaties die daarna volgden schoot de zelfzuchtige Ghanees Oforiquaye op de paal.

De defensie van Heerenveen had de 2-0 kunnen voorkomen. Bij een corner van de Zweed Zetterberg mocht Giovanni, de voormalige speler van FC Barcelona, tussen twee verdedigers van Heerenveen opnieuw vrij inkoppen. De Haan vinnig: ,,Zoals die doelpunten vielen, dat was ongelooflijk. Verkeerde dekking en een moment van onachtzaamheid voor ons doel. Dat kwam door een gebrek aan volwassenheid, agressie en kwaliteit.''

Heerenveen mocht in zijn handen knijpen met de Deense arbiter Larsen. In de eerste helft had Heerenveen al een strafschop tegen kunnen krijgen. Alle buitelingen van de Olympiakos-spelers in het zestienmetergebied beschouwde Larsen als Schwalbes. In de tweede helft ontsnapte Ebbinge aan een rode kaart toen hij Giovanni een klap gaf.

Minder gelukkig was Heerenveen vijf minuten voor rust toen middenvelder Talan zich verstapte. Waarschijnlijk heeft de international een spierscheuring opgelopen. Als de eerste diagnose klopt mist Talan de wedstrijd van maandag tegen Ajax. Tevens is hij dan niet beschikbaar voor het Nederlands elftal dat binnen twee weken WK-kwalificatieduels tegen Cyprus en Portugal speelt.