Griek wint verrassend op 200 meter

De Griekse sprinter Konstantinos Kenteris heeft vanmiddag in het Olympisch Stadion in Sydney voor een daverende verrassing gezorgd door de 200 meter te winnen.

De 27-jarige atleet had nog niet eerder een medaille gewonnen bij een internationale titelstrijd. Hij liep een tijd van 20,09 seconden en dat was een verbetering van zijn persoonlijk record van 0,16. Het was voor het eerst sinds 1980, toen de Italiaan Mennea won, dat niet een Amerikaan deze afstand op zijn naam schreef.

Kenteris had het beste eindschot. Hij versloeg alle gevestigde namen, inclusief de grote favoriet Ato Boldon die slechts derde werd. Boldon had dezelfde tijd, 20,20, als de nummer vier Obadele Thompson. De Brit Darren Campbell won de zilveren medaille (20,14). Titelhouder Michael Johnson en de 100-meterwinnaar Maurice Greene waren niet van de partij, omdat ze bij de Amerikaanse trials geblesseerd uitvielen. De Amerikanen, die nu meededen, Coby Miller en John Capel eindigden slechts als zevende en achtste.

,,Deze overwinning mag de mensen misschien verrassen, maar ik ben naar Sydney gekomen om te winnen'', zei winnaar Kenteris na afloop zelfverzekerd. Zijn landgenote Ekaterini Thanou had afgelopen zaterdag al het zilver op de 100 meter gewonnen.

De spanning ontbrak bij de 200 meter vrouwen, waar de Amerikaanse Marion Jones als grote favoriete van start ging. Jones liep zelfverzekerd van de andere deelnemers weg en finishte met een beste seizoenstijd van 21,84. Het was haar tweede gouden medaille op de Zomerspelen in Sydney. Haar voorsprong, bijna een halve seconde, was de grootste van de afgelopen veertig jaar. De legendarische Wilma Rudolph won in 1960 in Rome met dezelfde marge.

Jones heeft haar zinnen gezet op vijf olympische titels. Morgen doet ze mee aan het voor haar moeilijkste onderdeel, het verspringen. ,,Mijn echte test zal morgen zijn. Ik zal diep moeten gaan, maar ik ben er klaar voor'', zei Jones. Haar man, kogelslingeraar C.J. Hunter, van wie deze week bekend werd dat hij eerder dit jaar tot vier keer toe op doping is betrapt, zat op de tribune.

Jones had tijdens de race niet hoeven denken aan de dopingperikelen waarin haar echtgenoot verwikkeld is. Ze concentreerde zich naar eigen zeggen op de finish en werd slechts afgeleid door het gejuich van de toeschouwers en de flitslichten van de fotografen.

Pauline Davis van de Bahama's (22,27) werd tweede, Susanthika Jayasinghe (22,28) uit Sri Lanka derde. De heldin van het Australische publiek, aboriginal Cathy Freeman, finishte als zevende. Ze liep wel een persoonlijk record (22,53).

Bijna had Australië na de winst van Freeman op de 400 meter er gisteravond nog een verrassende gouden atletiekmedaille bij gekregen. Verspringer Jai Taurima nam in de voorlaatste ronde met een sprong van 8.49 meter de leiding over van Ivan Pedroso. De ervaren Cubaan sloeg in zijn laatste poging terug. Hij landde na 8.55 meter en won de titel. Taurima, die thuis `Jumping Jai' wordt genoemd, kreeg het zilver, Roman Schurenko uit Oekraïne eindigde op de derde plaats.

Wang Liping kreeg eerder op de dag de gouden medaille van de 20 kilometer snelwandelen in de schoot geworpen. Ze lag vlak voor de finish vierde, maar aangezien haar drie voorgangsters allen werden gediskwalificeerd door ongeregelementair wandelen schoof de verbaasde Chinese op naar de eerste plaats. Liu Hongyu (China), Elisabetta Perrone (Italië) en Jane Saville (Australië) waren woedend op de juryleden die hen uit de strijd hadden genomen.

Opvallend was dat de bijna geheel blinde atlete Marla Runyan zich voor de finale van de 1.500 meter wist te plaatsen. Ze kwalificeerde zich met haar zesde plaats in de serie als elfde van de twaalf finalisten. Runyan zal de eerste sportvrouw in de geschiedenis zijn die zowel aan de Olympische Spelen voor gehandicapten meedoet als aan de gewone Spelen.

Lieja Koeman is in de finale van het kogelstoten negende geworden. In haar beste worp gooide de Nederlandse atlete haar kogel 17.96 meter ver.

Winnares werd Yanina Korolchik uit Wit-Rusland. De winnende worp van de olympisch kampioene was 20.56 meter.