Ford wist al twee jaar van slechte banden

Bandenfabrikant Firestone en autofabrikant Ford wisten al ten minste twee jaar dat er iets mis was met de autobanden van de Amerikaanse dochter van de Japanse fabrikant Bridgestone. Volgens televisiestation CBS blijkt dit uit juridische documenten over de kwestie Danny Van Etten. Deze Amerikaan kwam om het leven door een ongeluk met zijn Ford Explorer-terreinwagen. Ford monteerde standaardbanden van Firestone onder dat type auto.

Sinds 1991 zijn al meer dan honderd mensen omgekomen bij ongelukken die waarschijnlijk te maken hebben met de kwaliteit van de banden. Tweederde van die ongelukken gebeurde met een Explorer op Firestonebanden. In een van de documenten waaruit CBS citeerde, is sprake van 2.332 gevallen waarin de buitenste laag van de banden losliet. Volgens deskundigen is dat aantal abnormaal hoog.