`Europese regels voor bestrijden hotellegionella'

De Europese Unie moet regels opstellen voor een gemeenschappelijke bestrijding van legionella in toeristencentra. Dat vindt de European Working Group for Legionella Infections (EWGLI). Dit samenwerkingsverband van epidemiologische instituten, universiteiten en overheden is vooruitlopend op Europese regels begonnen met het maken van richtlijnen voor een uniforme aanpak bij een uitbraak van de bacterie in een vakantie-accommodatie. Eind dit jaar worden de richtlijnen aangeboden aan de Europese Commissie.

Dat is bekendgemaakt in de Duitse stad Ulm na afloop van de jaarvergadering van EWGLI. De richtlijnen moeten in heel Europa leiden tot effectieve maatregelen om uitbraken van de infectieziekte te voorkomen. Het is ook de bedoeling dat alle 31 deelnemende landen hun reisorganisaties gaan waarschuwen voor uitbraken. Nu doen dat nog slechts negen landen, waaronder Nederland.

De richtlijnen voorzien eveneens in een periodieke inspectie van hotels en appartementen en in beheersmaatregelen, zoals het chloreren van leidingwater. Accommodaties moeten de maatregelen uitvoeren als de bacterie de kop op steekt.

Vorige week werd bekend dat in besloten EWGLI-kring al jaren duidelijk is welke hotels en appartementen, vooral in Zuid-Europa, in verband worden gebracht met legionella. De bacterie kan de veteranenziekte veroorzaken. Afgelopen vijf jaar liepen 12.000 Europese toeristen een infectie op in een hotel, appartement of op een camping. Naar schatting tien procent stierf daar aan.

Ook in de toekomst wil EWGLI geen namen van verdachte hotels publiek maken. EWGLI- coördinator dr. C. Joseph: ,,Dat is een politieke kwestie. Daar bemoeien wij ons niet mee. Wij zijn wetenschappers.''

Op internet openbaart Nederland vanaf volgende maand op eigen initiatief wel een deel van de namen van accommodaties die in verband gebracht zijn met twee of meer gevallen van legionella. Het gaat echter niet om een complete lijst, zo bleek in Ulm.

Onder druk van andere Europese landen blijft een deel van de door de Inspectie voor de Gezondheidszorg opgebouwde databank van verdachte hotels en appartementen besloten. Met het compromis wil de inspectie voorkomen dat Nederland uit EWGLI wordt gezet.