EU beperkt controles rundvlees VS

Slechts 20 procent van het Amerikaanse rundvlees voor de Europese markt wordt voortaan aan controles onderworpen. Dat heeft de Europese Commissie besloten nadat de laatste tijd nauwelijks in Europa verboden groeihormonen zijn aangetroffen in Amerikaans vlees en ingewanden.

In april vorig jaar voerde de Europese Commissie de controles op Amerikaans rundvlees op tot 100 procent, in plaats van de gebruikelijke 20 procent. Dat gebeurde nadat veel hormonen in Amerikaans vlees werden aangetroffen. Mede wegens deze constatering van Europese experts legden de VS extra hoge importheffingen op voor landbouwproducten uit EU-lidstaten.

De Verenigde Staten mogen op grond van onderlinge handelsafspraken jaarlijks 12.000 ton rundvlees exporteren naar Europa. Momenteel gebruikt de Amerikaanse vleesindustrie echter slechts 60 procent van die capaciteit.